izpis_h1_title_alt

Krepitev čustvenih in socialnih veščin likovnih pedagoginj z likovnim ustvarjanjem
ID Potočnik, Robert (Avtor), ID Rapuš Pavel, Jana (Mentor) Več o mentorju... Povezava se odpre v novem oknu

URLURL - Predstavitvena datoteka, za dostop obiščite http://pefprints.pef.uni-lj.si/7308/ Povezava se odpre v novem oknu

Izvleček
Likovni pedagogi kot učitelji v praksi so v okvirih pedagoške dejavnosti usmerjeni tudi h krepitvi čustvenih in socialnih veščin. V raziskavi nas je zanimalo, kako likovne pedagoginje kot učiteljice v praksi utemeljujejo pomen čustvenih in socialnih veščin ter kako skozi likovne dejavnosti ozaveščajo čustveni in socialni vidik osebnega položaja. Prav tako nas je zanimalo, kako so pri tem osebe realizirale likovne naloge – katere likovne materiale, načine likovnega izražanja, motive in druge vsebine so se pojavile v likovnih izdelkih, nastalih v okviru raziskave. V raziskavo so bile vključene štiri likovne pedagoginje v obdobju treh mesecev (12 srečanj). Z metodo polstrukturiranih intervjujev smo spremljali dejavnosti in dobili vpogled ter analizirali likovne rešitve delno usmerjenih aktivnosti. Raziskava je pokazala, da učiteljice razumejo čustvene in socialne veščine kot orodja, s pomočjo katerih se lahko spopadajo s čustvi, z izražanjem potreb in zmožnostmi zaznavanja čustev drugih ljudi (empatije). Znotraj likovnih aktivnosti so učiteljice najpogosteje ozaveščale in izražale vsebine v povezavi s prepoznavanjem lastnih misli, čustev in vrednot ter z razumevanjem njihovega vpliva na vedenje (kategorija samozavedanje), najmanj pa vsebine, ki se nanašajo na zmožnost vzpostavljanja in ohranjanja pozitivnih in stabilnih odnosov z različnimi posamezniki in skupinami (kategorija odnosnih spretnosti). Likovni izdelki, ki so nastali v procesu likovne aktivnosti, so najpogosteje s področja risanja in slikanja, v likovnih tehnikah in materialih, ki omogočajo bolj strukturirane oziroma bolj nadzorne likovne rešitve. V vseh likovnih izdelkih pa se zrcali odziv na delno strukturirane vsebine, ki so znotraj dejavnosti služile kot izhodišče za doživljanje motiva.

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:likovne pedagoginje
Vrsta gradiva:Magistrsko delo/naloga
Tipologija:2.09 - Magistrsko delo
Organizacija:PEF - Pedagoška fakulteta
Leto izida:2022
PID:20.500.12556/RUL-139207 Povezava se odpre v novem oknu
COBISS.SI-ID:118131971 Povezava se odpre v novem oknu
Datum objave v RUL:07.09.2022
Število ogledov:444
Število prenosov:58
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
:
Kopiraj citat
Objavi na:Bookmark and Share

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Strengthening the emotional and social skills of fine arts teachers through visual arts activities
Izvleček:
Fine arts teachers, as educators in practice, are also focused on strengthening emotional and social skills as part of their pedagogical activities. In this study, we were interested in how fine arts teachers justify the importance of emotional and social skills as educators in practice and how they raise awareness of the emotional and social aspect of their personal situations through visual arts activities. We were also interested in how they implement visual arts tasks - what visual arts materials, artistic expressions, motifs, and other contents appear in the visual arts products created during the research. Four female fine arts teachers were involved in the research over a period of three months (12 meetings). Using the method of semi-structured interviews, we followed the activities, gained insights, and analysed the artistic solutions of the part-oriented activities. The research showed that teachers understand emotional and social skills as tools that help them deal with emotions, express needs, and perceive other people's emotions (empathy). Within the visual arts activities, teachers most often drew attention to content related to recognizing one's own thoughts, feelings, and values, also understanding their influence on behaviour (self-awareness category), while the least content related to the ability to establish and maintain positive and stable relationships with different people and groups (relational skills category). The visual arts products created in the process of artistic activity are mostly from the field of drawing and painting, using visual arts techniques and materials that allow for more structured or controlled artistic solutions. All visual art products reflect the reaction to partially structured content that served as a starting point for experiencing the subject in the context of the activity.

Ključne besede:fine arts teacher

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Nazaj