izpis_h1_title_alt

Proteinska barvila pri cianobakterijah: lastnosti, postopki izolacije in uporaba
ID Jakob, Sašo (Avtor), ID Dolinar, Marko (Mentor) Več o mentorju... Povezava se odpre v novem oknu

.pdfPDF - Predstavitvena datoteka, prenos (2,11 MB)
MD5: E8B3005A8F1FED74FE0712B4D80997B6

Izvleček
Cianobakterije so eden ključnih proizvajalcev v globalni biosferi. Morfološko in metabolno se njihove prokariontske lastnosti prepletajo z lastnostmi rastlin. Svetlobno energijo sprejemajo s klorofilom in fikobiliproteini, nato pa jo v fotosistemih pretvorijo v kemično energijo. Fikobiliproteini se združujejo v fikobilisome, ki sprejemajo tudi svetlobno energijo valovnih dolžin, ki jih klorofil ni sposoben sprejeti. Strukturno so fikobiliproteini globini in se večinoma povezujejo v funkcionalne dodekamere, ki vsebujejo tudi različno število kromoforjev – fikobilinov, ki se razlikujejo med fikobiliproteini. Interakcije med fikobilini in fikobiliproteini določajo specifičnost funkcionalnosti celotne enote in učinkovitost prenosa energije med fikobiliproteini. Poleg fikobiliproteinov imajo cianobakterije še eno proteinsko barvilo - oranžni karotenoidni protein, ki ima fotozaščitno funkcijo in je njegov kromofor eden od karotenoidov. Različni postopki izolacije fikobiliproteinov sledijo enakim principom, a se razlikujejo v koncentracijah in vrstah reagentov, intenzivnosti svetlobe med inkubacijo cianobakterij in času inkubacije, odvisno od namena uporabe, vrste cianobakterije in volumna gojišča. Fikobiliproteine lahko zaradi njihovih raznolikih in specifičnih fluorescenčnih lastnosti uporabljamo v mnoge biotehnološke, medicinske, prehranske in kozmetične namene.

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:cianobakterije, fikobiliproteini, proteinska barvila, izolacija fikobiliproteinov
Vrsta gradiva:Diplomsko delo/naloga
Tipologija:2.11 - Diplomsko delo
Organizacija:FKKT - Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo
Leto izida:2022
PID:20.500.12556/RUL-138973 Povezava se odpre v novem oknu
COBISS.SI-ID:120822531 Povezava se odpre v novem oknu
Datum objave v RUL:26.08.2022
Število ogledov:414
Število prenosov:49
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
:
Kopiraj citat
Objavi na:Bookmark and Share

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Cyanobacterial protein pigments: properties, isolation processes and applications
Izvleček:
Cyanobacteria are key primary producers in the global biosphere. Morphologically and metabolically, they have prokaryotic and plant features. They harvest solar energy with chlorophyll and phycobiliproteins and convert it into chemical energy via Photosystems I and II. Phycobiliproteins assemble into phycobilisomes that absorb solar energy of wavelengths that chlorophyll is not capable of absorbing. Structurally, phycobiliproteins are globins and mostly polymerise into dodecameres that contain different amounts of chromophores – phycobilins. The interactions between phycobiliproteins and phycobilins dictate the specificity and functionality of the functional unit and the efficiency of energy transfer between different phycobiliproteins. Besides phycobiliproteins, cyanobacteria contain another protein pigment, the orange carotenoid protein, that functions photoprotectively and contains a carotenoid chromophore. Different isolation processes follow the same principles but differ in the concentrations and types of reagents, the intensity of lighting used in the growth of cyanobacteria and incubation time depending on the purpose of use of the final product and the production volume. Because of their diverse and specific fluorescent properties, phycobiliproteins can be used for many biotechnological, medical, food and cosmetic purposes.

Ključne besede:cyanobacteria, phycobiliprotein, protein pigments, phycobiliprotein isolation

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Nazaj