Vaš brskalnik ne omogoča JavaScript!
JavaScript je nujen za pravilno delovanje teh spletnih strani. Omogočite JavaScript ali pa uporabite sodobnejši brskalnik.
Nacionalni portal odprte znanosti
Odprta znanost
DiKUL
slv
|
eng
Iskanje
Brskanje
Novo v RUL
Kaj je RUL
V številkah
Pomoč
Prijava
Hydrothermal treatments affecting the concentration of neochlorogenic acid in dough of Tartary buckwheat
ID
Germ, Mateja
(
Avtor
),
ID
Árvay, Július
(
Avtor
),
ID
Vollmannová, Alena
(
Avtor
),
ID
Tóth, Tomáš
(
Avtor
),
ID
Kreft, Ivan
(
Avtor
),
ID
Golob, Aleksandra
(
Avtor
)
PDF - Predstavitvena datoteka,
prenos
(1,99 MB)
MD5: A88DFC8178FBB503FA4C43955EEB2A9E
URL - Izvorni URL, za dostop obiščite
https://www.mdpi.com/2077-0472/10/12/601
Galerija slik
Izvleček
This study investigated the effects of initial temperature treatments of gluten-free doughs made from Tartary buckwheat flour, and time of methanol extraction from the cooked doughs of neochlorogenic acid, an important polyphenol metabolite. The doughs were hydrothermally treated from 25 °C to 95 °C, cooked at 95 °C for 20 min, and extracted using 80% aqueous methanol at the room temperature for 20 min, 2 h, and 8 h. For the control, nonhydrothermally treated Tartary buckwheat flour samples, the extractable neochlorogenic acid was similar for these extraction times. For the cooked dough samples, the hydrothermal treatments were important in terms of extractability of neochlorogenic acid. The extractable neochlorogenic acid was higher for the control samples in comparison to the hydrothermally treated and cooked dough samples. Among these hydrothermally treated dough samples, the high extractable neochlorogenic acid concentrations were maintained for temperatures of at least 80 °C. These high-temperature initial treatments during dough preparation appear to prevent degradation of the neochlorogenic acid in Tartary buckwheat flour. During hydrothermal treatment, neochlorogenic acid is bound to grain structures in such a way that prolonged extraction time is needed to extract it.
Jezik:
Angleški jezik
Ključne besede:
hydrothermal treatment
,
neochlorogenic acid
,
buckwheat dough
,
Tartary buckwheat (Fagopyrum tataricum)
Vrsta gradiva:
Članek v reviji
Tipologija:
1.03 - Drugi znanstveni članki
Organizacija:
BF - Biotehniška fakulteta
Status publikacije:
Objavljeno
Različica publikacije:
Objavljena publikacija
Leto izida:
2020
Št. strani:
8 str.
Številčenje:
Vol. 10, iss. 12, art. 601
PID:
20.500.12556/RUL-134673
UDK:
664
ISSN pri članku:
2077-0472
DOI:
10.3390/agriculture10120601
COBISS.SI-ID:
41023235
Datum objave v RUL:
25.01.2022
Število ogledov:
932
Število prenosov:
173
Metapodatki:
Citiraj gradivo
Navadno besedilo
BibTeX
EndNote XML
EndNote/Refer
RIS
ABNT
ACM Ref
AMA
APA
Chicago 17th Author-Date
Harvard
IEEE
ISO 690
MLA
Vancouver
:
Kopiraj citat
Objavi na:
Gradivo je del revije
Naslov:
Agriculture
Skrajšan naslov:
Agriculture
Založnik:
MDPI
ISSN:
2077-0472
COBISS.SI-ID:
523634201
Licence
Licenca:
CC BY 4.0, Creative Commons Priznanje avtorstva 4.0 Mednarodna
Povezava:
http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.sl
Opis:
To je standardna licenca Creative Commons, ki daje uporabnikom največ možnosti za nadaljnjo uporabo dela, pri čemer morajo navesti avtorja.
Začetek licenciranja:
03.12.2020
Sekundarni jezik
Jezik:
Slovenski jezik
Ključne besede:
tatarska ajda
,
Fagopyrum tataricum
,
neoklorogenska kislina
,
ajdovo testo
,
testo
,
hidrotermalna obdelava
Projekti
Financer:
ARRS - Agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije
Številka projekta:
P1-0212
Naslov:
Biologija rastlin
Financer:
ARRS - Agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije
Številka projekta:
P3-0395
Naslov:
Prehrana in javno zdravje
Financer:
ARRS - Agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije
Številka projekta:
L4-7552
Naslov:
Optimizacija predelave ječmena in ajde za trajnostno pridobivanje živil z visoko uporabno vrednostjo
Financer:
ARRS - Agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije
Številka projekta:
J7-9398
Naslov:
Molekularno slikanje v celici
Financer:
ARRS - Agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije
Številka projekta:
L4-9305
Naslov:
Lokalno pridelana ajda kot surovina za proizvodnjo kakovostnih živil
Financer:
EC - European Commission
Številka projekta:
313011T465
Naslov:
Support for research activities in the ABT research center
Akronim:
SUBTENO
Podobna dela
Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:
Nazaj