izpis_h1_title_alt

Določevanje fitinske kisline in železa v stročnicah
ID Kočevar, Klara (Avtor), ID Kočar, Drago (Mentor) Več o mentorju... Povezava se odpre v novem oknu

.pdfPDF - Predstavitvena datoteka, prenos (3,32 MB)
MD5: 695483C71FFBF0045636D88C531C5702

Izvleček
Fitinska kislina je naravna spojina, ki pri fizioloških pogojih tvori slabo topne komplekse s večkratno nabitimi kationi in tako zniža njihovo biodostopnost. Pomembno je poznati sestavo živil in vlogo posameznih sestavin za prilagoditev diete in morebitne modifikacije živil. Namen te magistrske naloge je razviti primerno metodo priprave vzorca za določitev vsebnosti fitinske kisline s potenciometrično titracijo. Priprava vzorca, različne vrste stročnic, je temeljila na obarjanju železovega fitata in nato kisanjem z ionsko izmenjevalno kolono. Poleg tega sem v stročnicah določila vsebnost železa z atomsko absorpcijsko spektroskopijo z metodo umeritvene premice in standardnega dodatka. Preverila sem tudi vpliv fitinske kisline na to določitev in ugotovila, da na določitev železa bolj vpliva pH, kot prisotnost fitinske kisline.

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:fitinska kislina, potenciometrična titracija, ionska izmenjevalna kolona, železo, AAS, standardni dodatek, železov(II)/železov(III) fitat
Vrsta gradiva:Magistrsko delo/naloga
Tipologija:2.09 - Magistrsko delo
Organizacija:FKKT - Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo
Leto izida:2021
PID:20.500.12556/RUL-131875 Povezava se odpre v novem oknu
COBISS.SI-ID:87710723 Povezava se odpre v novem oknu
Datum objave v RUL:05.10.2021
Število ogledov:1122
Število prenosov:343
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
:
Kopiraj citat
Objavi na:Bookmark and Share

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Determination of phytic acid and iron in legumes
Izvleček:
Phytic acid is a natural occurring compound that forms insoluble complexes with many polyvalent cations and therefore lowers their bioavailability. The knowledge of foodstuff components and their role is essential for potential adjustments to the diet or modification of said foodstuff. The aim of this master thesis is to develop suitable sample preparation for determination of phytic acid content in legumes with potentiometric titration. The sample preparation is founded on precipitation of ferric/ferrous phytate and additional protonation by ionic exchange column. In addition to phytic acid determination, I also examined the influence of phytic acid on iron determination by atomic absorption spectroscopy and then analysed legumes for iron. I established that beside phytic acid, pH value is of the most importance when determining the iron content. I also compared results that I got using method of calibration curve and standard addition.

Ključne besede:phytic acid, potentiometric titration, ionic exchange column, iron, AAS, method of standard addition, ferric/ferrous phytate

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Nazaj