Vaš brskalnik ne omogoča JavaScript!
JavaScript je nujen za pravilno delovanje teh spletnih strani. Omogočite JavaScript ali pa uporabite sodobnejši brskalnik.
Repozitorij Univerze v Ljubljani
Nacionalni portal odprte znanosti
Odprta znanost
DiKUL
slv
|
eng
Iskanje
Brskanje
Novo v RUL
Kaj je RUL
V številkah
Pomoč
Prijava
Podrobno
Uporaba pufrov v prehrani krav molznic
ID
Camloh, Vid
(
Avtor
),
ID
Lavrenčič, Andrej
(
Mentor
)
Več o mentorju...
PDF - Predstavitvena datoteka,
prenos
(427,17 KB)
MD5: 2EC7F9FF0215D4414FDCCC52058AE706
Galerija slik
Izvleček
Pred telitvijo krmimo krave z obroki, ki vsebujejo veliko vlaknine. Po telitvi pa se njihove potrebe hitro povečujejo in krma vsebuje čedalje več lahko prebavljivih ogljikovih hidratov, s čimer pokrivamo njihove velike potrebe po energiji. To pa v predželodcih povzroči zmanjšanje pH, saj sladkorji prehitro v preveliki količini fermentirajo v hlapne maščobne kisline. Nizek pH je neugoden, saj se prebava ostalih snovi upočasni. V mleku to vodi v zmanjšanje mlečne maščobe. Zato v krmo dodajamo pufre, ki nevtralizirajo vsebino predželodcev in s tem preprečijo zmanjšanje vsebnosti mlečne maščobe v mleku. Najbolj razširjen pufer je soda bikarbona. Je učinkovita pri nevtralizaciji vsebine predželodcev in deluje zelo hitro. Magnezijev oksid je močnejši pufer od sode, in ga običajno dodajamo v kombinaciji z njo za boljši učinek. Ena od možnosti je tudi uporaba morskih alg, ki jih pridobivajo na obalah Irskega morja in imajo ugodnejši učinek na vampov pH kot soda, njihovo delovanje pa je tudi daljše. pHiX-up je močan pufer ki ima 3× močnejši vpliv na vampov pH kot soda, vendar pa deluje zelo hitro in kratkotrajno. V obrok lahko dodajamo tudi gline ali kvasovke, ki imajo pozitivne učinke na vampov pH.
Jezik:
Slovenski jezik
Ključne besede:
govedo
,
krave molznice
,
prehrana živali
,
krmni dodatki
,
pufri
Vrsta gradiva:
Diplomsko delo/naloga
Organizacija:
BF - Biotehniška fakulteta
Leto izida:
2021
PID:
20.500.12556/RUL-131237
COBISS.SI-ID:
77769475
Datum objave v RUL:
24.09.2021
Število ogledov:
1737
Število prenosov:
81
Metapodatki:
Citiraj gradivo
Navadno besedilo
BibTeX
EndNote XML
EndNote/Refer
RIS
ABNT
ACM Ref
AMA
APA
Chicago 17th Author-Date
Harvard
IEEE
ISO 690
MLA
Vancouver
:
CAMLOH, Vid, 2021,
Uporaba pufrov v prehrani krav molznic
[na spletu]. Diplomsko delo. [Dostopano 4 maj 2025]. Pridobljeno s: https://repozitorij.uni-lj.si/IzpisGradiva.php?lang=slv&id=131237
Kopiraj citat
Objavi na:
Sekundarni jezik
Jezik:
Angleški jezik
Naslov:
Use of buffer in dairy cow nutrition
Izvleček:
Before calving, cows are fed diets high in fiber. After calving, their requirements increase rapidly and their diet contains an increased amount of easily fermentable carbohydrates. This leads to a drop in rumen pH as sugars are fermented very rapidly and extensively to short-chain fatty acids. A low pH is suboptimal and digestion of other nutrients is slowed. This leads to a decrease in milk fat. To neutralize the pH in the rumen and prevent milk fat drop, buffers are added to the feed. The most commonly used buffer is sodium bicarbonate. It is effective in neutralizing rumen acids, but its effect is not long lasting. Magnesium oxide is a more powerful buffer and is usually added in combination with sodium bicarbonate for better effect. Seaweed, produced on the shores of the Irish Sea, is also an alternative. They have a stronger effect on pH than sodium bicarbonate and their effect lasts longer. pHiX-up is a strong buffer that is 3× stronger than sodium bicarbonate, but its effect is short-lived. Other buffers that can be used are also clays or yeasts, which also increase the low pH in the rumen.
Ključne besede:
cattle
,
dairy cows
,
animal nutrition
,
feed additives
,
buffers
Podobna dela
Podobna dela v RUL:
Vodenje prehrane krav molznic
Kvasovke v prehrani krav molznic
Pomen oskrbe z maščobnimi kislinami za zdravje krav molznic
Uporaba encimov v prehrani prašičev
Vodenje prehrane krav molznic na paši
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:
Ni podobnih del
Nazaj