Vaš brskalnik ne omogoča JavaScript!
JavaScript je nujen za pravilno delovanje teh spletnih strani. Omogočite JavaScript ali pa uporabite sodobnejši brskalnik.
Repozitorij Univerze v Ljubljani
Nacionalni portal odprte znanosti
Odprta znanost
DiKUL
slv
|
eng
Iskanje
Brskanje
Novo v RUL
Kaj je RUL
V številkah
Pomoč
Prijava
Podrobno
Presežki hrane in odpadna hrana v Sloveniji in Evropski uniji
ID
Pogorevc, Teja
(
Avtor
),
ID
Osojnik Črnivec, Ilja Gasan
(
Mentor
)
Več o mentorju...
PDF - Predstavitvena datoteka,
prenos
(2,45 MB)
MD5: 24B6C0D2F4EE9386EDF945CD82E14F53
PDF - Priloga,
prenos
(315,13 KB)
MD5: 4ADF6A83EEB404DE44EB89BF5C7F03E1
PDF - Priloga,
prenos
(330,02 KB)
MD5: FBBB375E33D499F16CFF832C3D644961
To gradivo ima še več datotek. Celoten seznam je na voljo
spodaj
.
Galerija slik
Izvleček
Količine odpadne hrane in presežkov hrane so vezane na posamezen člen verige preskrbe s hrano (pridelava in predelava, prodaja, priprava) in predstavljajo stroškovni, družbeni ter okoljski problem. Diplomsko delo ponuja definicije ključnih besed, pregled statističnih podatkov, nacionalnih strategij in projektnih aktivnosti, ki spodbujajo pri preprečevanju in zmanjševanju nastanka presežkov hrane in odpadne hrane. Predstavljena je tudi metodologija zbiranja podatkov o odpadni hrani. Ker je poznavanje vzrokov za nastanek presežkov hrane in odpadne hrane na strani potrošnika relativno dobro poznano, se osredotočimo na njihovo nastajanje v drugih delih verige preskrbe s hrano, kjer je poznavanje vzrokov slabše. Doniranje hrane je učinkovit vzvod za zmanjševanje količin presežne hrane, je pa potrebno raziskati še druge možnosti kako uporabiti presežke hrane in s tem zmanjšati količine odpadne hrane, ki z vsakim letom še vedno naraščajo.
Jezik:
Slovenski jezik
Ključne besede:
odpadna hrana
,
izgube hrane
,
presežki hrane
,
donirana hrana
Vrsta gradiva:
Diplomsko delo/naloga
Tipologija:
2.11 - Diplomsko delo
Organizacija:
BF - Biotehniška fakulteta
Kraj izida:
Ljubljana
Založnik:
[T. Pogorevc]
Leto izida:
2021
PID:
20.500.12556/RUL-130568
UDK:
628.4.032:641.1
COBISS.SI-ID:
76447235
Datum objave v RUL:
16.09.2021
Število ogledov:
2603
Število prenosov:
549
Metapodatki:
Citiraj gradivo
Navadno besedilo
BibTeX
EndNote XML
EndNote/Refer
RIS
ABNT
ACM Ref
AMA
APA
Chicago 17th Author-Date
Harvard
IEEE
ISO 690
MLA
Vancouver
:
POGOREVC, Teja, 2021,
Presežki hrane in odpadna hrana v Sloveniji in Evropski uniji
[na spletu]. Diplomsko delo. Ljubljana : T. Pogorevc. [Dostopano 4 maj 2025]. Pridobljeno s: https://repozitorij.uni-lj.si/IzpisGradiva.php?lang=slv&id=130568
Kopiraj citat
Objavi na:
Sekundarni jezik
Jezik:
Angleški jezik
Naslov:
Food surplus and food waste in Slovenia and the European Union
Izvleček:
The quantities of food waste and food surplus are linked to individual link in food supply chain (production, processing, wholesale and retail and preparation) and they cause financial, social and enviromental consequences. In the thesis, we provide definitions of key terms linked to food waste, an overview of statistical data, as well as national strategies and project activities which encourages prevention and reduction of food surpluses and food waste. The methodology of data collection on food waste is also presented. The causes of food surplus and food waste are relatively well known on the consumers part, but not as well in other phases of the food supply chain. For that reason the emphasis is on phases before consumers. Food donation is an effective way to reduce food surpluses but also other solutions for food surplus redistribution and food waste reduction are required, because the owerall wasted amounts are still increasing on a yearly basis.
Ključne besede:
food waste
,
food losses
,
food surpluses
,
donated food
Podobna dela
Podobna dela v RUL:
Preobremenitvene poškodbe pri kolesarjih
Dejavniki tveganja medialnega tibialnega stres sindroma
Dejavniki tveganja za preobremenitvene poškodbe fleksorjev kolena pri sprintu
Obremenitve mišično-skeletnega sistema reševalcev, zaposlenih v nujni medicinski pomoči
Mišično-skeletne poškodbe v hokeju na ledu: pregled literature
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:
Primerjalna anliza spletnih strani nekaterih slovenskih avtohiš
Vpliv učenja in poučevanja matematike na rezultate na nacionalnem preverjanju znanja v nekaterih slovenskih regijah
Naravna mineralna voda Donat Mg
Interaction between mineral composition, water content and mechanical properties of saturated cohesive soils
Pregled stanja uporabe hidravličnih tekočin
Datoteke
19544.pdf
Predstavitvena datoteka - 2,45 MB
MD5: 24B6C0D2F4EE9386EDF945CD82E14F53
19545.pdf
Priloga - 315,13 KB
MD5: 4ADF6A83EEB404DE44EB89BF5C7F03E1
19546.pdf
Priloga - 330,02 KB
MD5: FBBB375E33D499F16CFF832C3D644961
19547.pdf
Priloga - 209,74 KB
MD5: FF92223079E3BD6D265E1CDC58CEAA3C
19548.pdf
Priloga - 291,16 KB
MD5: 2ED3981F2F2613B2BB9B71C495B03E4B
1 - 5 / 9
1
2
Nazaj