izpis_h1_title_alt

Določitev izbranih vitaminov in mineralov prehranskega dodatka Herbalife Nutrition
ID Likovič, Tine (Avtor), ID Kočar, Drago (Mentor) Več o mentorju... Povezava se odpre v novem oknu

.pdfPDF - Predstavitvena datoteka, prenos (1011,50 KB)
MD5: CB72190F996B398FBDC1B9F08914B305

Izvleček
V vzorcu Herbalife Nutrition sem določeval riboflavin (vitamin B2), pantotensko kislino (vitamin B5), biotin (vitamin B7) in vitamin B12 s tehniko tekočinske kromatografije visoke ločljivosti (HPLC). Vsebnost pantotenske kisline sem določil z uporabo standardnega dodatka. Vsebnost riboflavina, biotina in vitamina B12 sem določal s pomočjo umeritvene krivulje. V vzorcu sem poleg vitaminov določil tudi vsebnost dveh mineralov, in sicer mangana in železa s tehniko atomske absorpcijske spektroskopije (AAS). Koncentracijo sem določil preko umeritvene krivulje. Naredil sem dve paralelki in ugotovil, da je metoda zelo ponovljiva. Ugotovil sem, da se dobljene vrednosti dobro ujemajo z deklariranimi. Največje odstopanje dobim pri vsebnosti železa, kjer je dobljena vrednost 15 % večja od deklarirane vrednosti.

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:Herbalife Nutrition, B vitamini, HPLC, železo, mangan, AAS
Vrsta gradiva:Diplomsko delo/naloga
Tipologija:2.11 - Diplomsko delo
Organizacija:FKKT - Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo
Leto izida:2021
PID:20.500.12556/RUL-129741 Povezava se odpre v novem oknu
COBISS.SI-ID:79489283 Povezava se odpre v novem oknu
Datum objave v RUL:07.09.2021
Število ogledov:1340
Število prenosov:141
Metapodatki:XML DC-XML DC-RDF
:
Kopiraj citat
Objavi na:Bookmark and Share

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Determination of selected vitamins and minerals of the Herbalife Nutrition dietary supplement
Izvleček:
In the Herbalife Nutrition sample, I determined riboflavin (vitamin B2), pantothenic acid (vitamin B5), biotin (vitamin B7) and vitamin B12 using a high-performance liquid chromatography (HPLC). I evaluated the content of pantothenic acid using a standard additive. Content of riboflavin, biotin and vitamin B12 are determined using an external standard (calibration curve). In addition, I determined the content of two minerals, manganese and iron using atomic absorption spectroscopy (AAS). The concentration was determined using a calibration curve. I made two parallels and found the method to be very reproducible. I have found that the resulting values are in good correspondence with the declared values. The largest deviation is for iron content, where the resulting value is 15% higher than the declared value.

Ključne besede:Herbalife Nutrition, B vitamins, HPLC, iron, manganese, AAS

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Nazaj