Zaradi prekomerne uporabe antibiotikov v veterini in humani medicini, postajajo bakterije vedno bolj odporne nanje. Mednje sodijo tudi bakterije vrste Campylobacter jejuni, ki so najpogostejše s hrano prenosljive črevesne bakterije, ter predstavljajo glavni vzrok za bakterijski gastroenteritis pri človeku, tj. kampilobakteriozo. Poleg iskanja novih protimikrobnih učinkovin je potrebno iskati tudi nove tarče, na katere bi le-te delovale. Rastlinski izvlečki vsebujejo spojine s protimikrobnim delovanjem. Rožni koren se že vrsto let uporablja v tradicionalni medicini. Izvlečki iz podzemnih organov te rastline vsebujejo širok spekter biološko aktivnih spojin z različnim farmakološkim delovanjem. Večina izvlečkov izhaja iz rastlin, ki rastejo v naravi, čeprav je nabiranje v mnogih državah prepovedano. Zaradi želje po ohranjanju naravnih virov rožnega korena in z namenom zagotoviti kakovosten ter pristen material za pripravo izvlečkov, so rastlino začeli vzgajati izven njenega naravnega okolja. V nalogi smo uporabili vzgojeni rastlinski material rožnega korena, “Mattmark” (prvo sintetično sorto rožnega korena) ter “Rosavine”. Pripravili smo etanolne izvlečke iz obeh rastlinskih materialov, v nadaljevanju pa ločili različne spojine ali skupine spojin znotraj njih. Pridobili smo frakcije, ki vsebujejo veliko količino salidrozida, rosavinov, proantocianidinov in/ali flavonoidov. V nalogi smo prvič do sedaj biološko aktivne spojine ali skupine spojin, izolirane iz korenin rožnega korena, ločili na posamezne frakcije ter proučevali njihovo protimikrobno delovanje v odvisnosti od kemijske sestave. Ugotovili smo, da so frakcije obogatene s proantocianidini najbolj biološko aktivne, saj zavrejo rast bakterij vrste C. jejuni že v zelo nizkih koncentracijah, v največji meri zmanjšajo medcelično signaliziranje, gibljivost ter zmožnost pritrditve bakterij na polistirenske površine. Frakcije, ki niso vsebovale proantocianidinov, so bile manj protimikrobno učinkovite. Glede na rezultate sklepamo, da so proantocianidini ena od ključnih skupin spojin, ki je odgovorna za visoko protimikrobno učinkovitost izvlečkov, pridobljenih iz korenin rožnega korena. Ker pa rožni koren predstavlja drag vir biološko aktivnih učinkovin, bi bilo zanimivo poiskati cenejši in lažje dostopen material s podobnim spektrom proantocianidinov. Poleg tega bi bilo potrebno nadalje raziskati način, po katerem proantocianidini na bakterije vrste C. jejuni tako uspešno protimikrobno delujejo.
|