izpis_h1_title_alt

Preučevanje poligenskih lastnosti kvasovke Saccharomyces cerevisiae: odpornost proti oksidativnemu stresu
ID Vrečko, Marja (Avtor), ID Petrovič, Uroš (Mentor) Več o mentorju... Povezava se odpre v novem oknu

.pdfPDF - Predstavitvena datoteka, prenos (1,16 MB)
MD5: DC29D02ECD216A89A810F2936B30C1E0

Izvleček
Vsi organizmi z aerobnim metabolizmom so izpostavljeni kisiku in njegovim reaktivnim zvrstem (ROS), ki v organizmu povzročajo oksidativni stres. O njem govorimo takrat, ko so celični antioksidativni mehanizmi neuspešni pri odstranjevanju ROS in popravljanju škode, ki jo povzročijo v celici. Odpornost proti oksidativnem stresu je pri kvasovki Saccharomyces cerevisiae poligenska lastnost. Izboljšana odpornosti proti oksidativnemu stresu je dobrodošla v industriji. Tam stremijo k uporabi čim robustnejših sevov, ki vzdržijo različne stresne pogoje in zaradi katerih so industrijski procesi stroškovno učinkovitejši. Za izboljšanje odpornosti smo želeli iterativno križati 3 seve kvasovke. Razporedili smo jih po odpornosti proti oksidativnemu stresu od najmanj do najbolj odpornega in najmanj odpornega kot prvega križali z sevom Y7092. Po križanju smo s selekcijo izbrali najuspešnejšo segreganto – t.i. zmagovalko in jo križali z naslednjim, odpornejšim sevom. Proces bi ponovili še dvakrat in tako premaknili izražen fenotip odpornosti proti oksidativnemu stresu v ekstrem. Po prvi iteraciji smo dobili zmagovalno segreganto, ki je bila odpornejša od obeh starševskih sevov pri oksidativnemu stresu, povzročenem z bakrovim (II) sulfatom. Pri stresu, povzročenem z vodikovim peroksidom, je bila odpornejša le od enega starša. Z iterativnim križanjem in selekcijo smo tako že v prvi iteraciji uspeli odpornost proti oksidativnemu stresu povečati nad raven obeh starševskih sevov.

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:kvasovke, Saccharomyces cerevisiae, poligenske lastnosti, oksidativni stres, iterativno križanje, industrijske lastnosti, izboljševanje fenotipa kvasovk
Vrsta gradiva:Magistrsko delo/naloga
Tipologija:2.09 - Magistrsko delo
Organizacija:BF - Biotehniška fakulteta
Kraj izida:Ljubljana
Založnik:[M. Vrečko]
Leto izida:2021
PID:20.500.12556/RUL-128333 Povezava se odpre v novem oknu
UDK:579.253.2:582.282.23
COBISS.SI-ID:69691139 Povezava se odpre v novem oknu
Datum objave v RUL:09.07.2021
Število ogledov:805
Število prenosov:99
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
:
Kopiraj citat
Objavi na:Bookmark and Share

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Study of polygenic traits in the yeast Saccharomyces cerevisiae: resistance to oxidative stress
Izvleček:
All organisms with aerobic metabolism are subjected to oxygen and its reactive species (ROS) that cause oxidative stress to the organism. Oxidative stress happens when all cellular antioxidative mechanisms are overwhelmed and cannot keep up with removing ROS from the cell or fix the damage ROS caused to the cell. Resistance to oxidative stress is a polygenic trait in the yeast Saccharomyces cerevisiae. Improved oxidative stress resistance is highly desirable in industry, where the use of robust strains, which can uphold different stressful conditions, is more cost-effective. We intended iterative crossing of 3 yeast strains. We arranged them from the least to the most resistant and crossed the least resistant strain with the SGA strain Y7092. After crossing we chose the most resistant segregant. We planned to repeat the process two more times to shift the expressed phenotype to a more extreme level. The chosen segregant after the first iteration was more resistant to oxidative stress, caused with copper (II) sulphate, than both parental strains. When exposed to stress, caused with hydrogen peroxide, the segregant was more resistant than one of the parental strains. Therefore, we have in just one iteration succeeded to move the level of resistance to oxidative stress to a higher degree compared to the parental strains used.

Ključne besede:yeasts, Saccharomyces cerevisiae, polygenic traits, oxidative stress, iterative crossing, industrial properties, improving yeast phenotype

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Nazaj