Črna mahunica je pritalno jagodičevje, prilagojeno za preživetje v bolj ekstremnih razmerah na severu kontinentov. Obrodi majhne, borovnicam podobne jagode, ki so temnejše, skoraj črne in zelo trpke. Jagode so bogate z bioaktivnimi spojinami, še posebej z antioksidanti. Namen magistrskega dela je bil določiti najbolj učinkovito topilo izmed treh organskih topil (etanol, metanol, aceton) z različnimi koncentracijami, spektrofotometrično določiti skupne fenolne spojine in ovrednotiti njihovo toplotno stabilnost. Za nadaljnje analize smo izbrali 70 % aceton in postopek ekstrakcije ponovili na jagodah kupljenih v trgovini, in na vzorcu nabranem v naravi. Spektrofotometrično smo določili vsebnost skupnih fenolov, vsebnost monomernih antocianov, antioksidativno učinkovitost in vsebnost sladkorjev. Potrdili smo hipotezo, da se ekstrakcije z različnimi topili razlikujejo po uspešnosti, vendar ovrgli hipotezo, da bo najuspešnejša ekstrakcija s 70 % etanolom. Potrdili smo hipotezo, da so ekstrahirane spojine drugače stabilne pri različnih temperaturah in pH vrednostih. Določili smo znižanje aktivacijske energije in povečanje hitrosti razkroja s povišanjem temperature. Rezultati kažejo na dvostopenjski razpad, kar namiguje na možnost ločbe nekaterih spojin z uporabo različnih temperatur. Za določitev točnih parametrov, potrebnih za tako ločitev, in dokončno potrditev so potrebne nadaljnje analize.
|