izpis_h1_title_alt

Fruit characteristics and metabolite composition in differently pigmented parts of strawberry fruits (Fragaria x ananassa Duch.)
ID Novljan, Monica (Avtor), ID Mikulič Petkovšek, Maja (Mentor) Več o mentorju... Povezava se odpre v novem oknu

.pdfPDF - Predstavitvena datoteka, prenos (1,60 MB)
MD5: C07F335885FE4B163DA3A8CDD7E1E4FB

Izvleček
Neenakomerno zorenje jagod je pojav, pri katerem del plodu žlahtnega jagodnjaka (Fragaria × ananassa Duch.) ne dozori. Nezreli del se lahko pojavi na vrhu pri čaši ploda ali na konici plodu. Težava je še razmeroma neraziskana, zato smo želeli z našo raziskavo primerjati lastnosti ter vsebnosti primarnih in sekundarnih metabolitov v enakomerno obarvanih in neenakomerno obarvanih plodovih. V raziskavi smo primerjali plodove dveh sort, 'Clery' in 'Asia'. V prvem delu raziskave smo želeli ugotoviti vpliv termina pridelave na vsebnosti metabolitov v plodovih, primerjali smo jagode obrane v pomladanskem in jesenskem času. Ugotovili smo, da čas obiranja ne vpliva na barvo in trdoto plodov, vpliva pa na vsebnost metabolitov (SS, skupni sladkorji, organske kisline, vitamin C, fenolne spojine). V drugem delu raziskave smo primerjali različno obarvane dele plodov. Ugotovili smo, da, bolj obarvani deli plodu vsebujejo več topne suhe snovi, sladkorjev, vitamina C in fenolnih spojin in manj organskih kislin ter imajo manjšo trdoto. Spomladanski plodovi sorte 'Asia', pri kateri se je neenakomerno zorenje kazalo v obliki »zelene konice« na plodu, so imeli največjo vsebnost sladkorjev ravno v belem delu. Domnevamo, da je v zeleni nedozoreli konici plodu motena encimska aktivnost in normalno kopičenje sladkorjev, medtem ko to ni opazno v belem delu ploda pri čaši, vendar so za potrditev te domneve potrebne dodatne raziskave.

Jezik:Angleški jezik
Ključne besede:strawberry, uneven ripening, primary metabolites, secondary metabolites, fruit ripening, green tip, white shoulder, physiological disorder
Vrsta gradiva:Magistrsko delo/naloga
Tipologija:2.09 - Magistrsko delo
Organizacija:BF - Biotehniška fakulteta
Založnik:[M. Novljan]
Leto izida:2020
PID:20.500.12556/RUL-121539 Povezava se odpre v novem oknu
UDK:634.75:581.134(043.2)
COBISS.SI-ID:32241411 Povezava se odpre v novem oknu
Datum objave v RUL:14.10.2020
Število ogledov:1348
Število prenosov:141
Metapodatki:XML DC-XML DC-RDF
:
Kopiraj citat
Objavi na:Bookmark and Share

Sekundarni jezik

Jezik:Slovenski jezik
Naslov:Značilnosti plodov in sestava metabolitov v različno obarvanih delih plodov žlahtnega jagodnjaka (Fragaria x ananassa Duch.)
Izvleček:
Uneven ripening is a disorder where a part of fruit remains unripe after the rest of the fruit has ripened. In strawberry (Fragaria × ananassa Duch.), it takes form as 'white shoulder' on the top or 'green tip' at the basal side of the fruit. This experiment aimed to determine the fruit characteristics and metabolite compositions of both evenly and unevenly ripe strawberry fruits in two varieties, 'Clery' and 'Asia'. The first part examined the effects of harvesting time on evenly ripe fruits. Results showed that the metabolite concentrations (SSC, sugars, organic acids, vitamin C, and phenolics) in fruits were more affected by harvest time than the fruit color and firmness. The second part compared the differently pigmented parts of unevenly ripe fruits. Results showed that the fruits’ more pigmented parts had higher concentrations of soluble solids, sugars, vitamin C, and phenolic compounds, and lower levels of organic acids and firmness. In the spring fruits of 'Asia', where the only 'green tip' form of uneven ripening was found, the highest concentration of sugars was found in the white part. It was speculated that the ‘green tip’ disturbed the enzyme activity and changed the normal pattern of sugar accumulation, while the ‘white shoulder’ didn’t, but this theory needs further research.

Ključne besede:jagoda, neenakomerno zorenje, primarni metaboliti, sekundarni metaboliti, zorenje plodov, fiziološka motnja

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Nazaj