Vaš brskalnik ne omogoča JavaScript!
JavaScript je nujen za pravilno delovanje teh spletnih strani. Omogočite JavaScript ali pa uporabite sodobnejši brskalnik.
Repozitorij Univerze v Ljubljani
Nacionalni portal odprte znanosti
Odprta znanost
DiKUL
slv
|
eng
Iskanje
Brskanje
Novo v RUL
Kaj je RUL
V številkah
Pomoč
Prijava
Podrobno
Vpliv mikroklime hleva na prirejo mleka in počutje krav molznic
ID
Zore, Matija
(
Avtor
),
ID
Klopčič, Marija
(
Mentor
)
Več o mentorju...
PDF - Predstavitvena datoteka,
prenos
(2,54 MB)
MD5: 32B73B35EDD35481F9B4957C76F29022
Galerija slik
Izvleček
Na kmetijah, ki se ukvarjajo s tržno prirejo mleka, je zagotavljanje dobrega počutja in ustreznega zdravja krav molznic ključnega pomena za uspešno prirejo mleka. Zaradi velikih dnevnih nihanj temperature in vlage ter hitrih vremenskih sprememb, je živalim težko zagotoviti primerno mikroklimo v hlevu. Poleg vremenskih dejavnikov velik problem predstavljajo stari in prenatrpani hlevi za krave molznice. Zato so živali v takih pogojih še toliko bolj izpostavljene neugodni mikroklimi hleva in pojavnosti vročinskega stresa poleti, ki imajo za posledico manjšo mlečnost, slabšo vsebnost mleka, veliko slabšo koncepcijo ob osemenitvi, slabše počutje in zdravje živali. Vse to vodi v ekonomske izgube na kmetiji. V okviru mednarodnega projekta FreeWalk smo na kmetiji Zore v obdobju od leta 2018 do 2020, enkrat mesečno na 9 mestih v hlevu spremljali temperaturo zraka, relativno zračno vlago in hitrost pretoka zraka ter temperaturno vlažnostni indeks (THI). Poleg omenjenih meritev smo v hlevu z datalogerjem beležili temperaturo in vlago s polurnimi zamiki. S pomočjo rezultatov kontrole produktivnosti smo spremljali količino in vsebnosti v mleku v povezavi s parametri mikroklime hleva. Ugotovili smo, da se pri vrednosti THI nad 72, zmanjšajo predvsem vsebnosti maščob in beljakovin v mleku.
Jezik:
Slovenski jezik
Ključne besede:
govedo
,
krave molznice
,
prireja mleka
,
hlevi
,
mikro-klima
,
dobro počutje
Vrsta gradiva:
Diplomsko delo/naloga
Organizacija:
BF - Biotehniška fakulteta
Leto izida:
2020
PID:
20.500.12556/RUL-120646
COBISS.SI-ID:
29876739
Datum objave v RUL:
24.09.2020
Število ogledov:
1449
Število prenosov:
626
Metapodatki:
Citiraj gradivo
Navadno besedilo
BibTeX
EndNote XML
EndNote/Refer
RIS
ABNT
ACM Ref
AMA
APA
Chicago 17th Author-Date
Harvard
IEEE
ISO 690
MLA
Vancouver
:
ZORE, Matija, 2020,
Vpliv mikroklime hleva na prirejo mleka in počutje krav molznic
[na spletu]. Diplomsko delo. [Dostopano 21 april 2025]. Pridobljeno s: https://repozitorij.uni-lj.si/IzpisGradiva.php?lang=slv&id=120646
Kopiraj citat
Objavi na:
Sekundarni jezik
Jezik:
Angleški jezik
Naslov:
The impact of microclimate of the stables on the well-being and milk
Izvleček:
On dairy farms, ensuring the well-being and proper health of dairy cows is crucial for successful milk production. Due to large daily fluctuations in temperature and humidity and rapid weather changes, it is difficult to provide animals with a suitable microclimate in the barn. In addition to weather factors, big problem for dairy cows are old and overcrowded stables. Therefore, animals in such conditions are even more exposed to the unfavourable microclimate of the barn and the occurrence of heat stress in summer, which results in lower milk yield, poorer milk content, much poorer conception at insemination, poorer animal welfare and health. All this leads to economic losses on the farm. As part of the international FreeWalk project, we monitored air temperature, relative humidity and air flow rate, and the temperature humidity index (THI) at 9 places in the barn of dairy cows at the farm Zore in the period from 2018 to 2020. In addition to the mentioned measurements, temperature and humidity were recorded in the barn with a data logger with half-hour intervals. Using the results of milk recording, we monitored the milk yield and milk content of dairy cows in relation to the microclimate parameters of the barn. We found that when the THI value is above 72, the fat and protein content in milk decreases.
Ključne besede:
cattle
,
dairy cows
,
milk production
,
barns
,
micro-climate
,
well-being
Podobna dela
Podobna dela v RUL:
Iščem podobna dela...
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:
Vpliv dodatka melase na zauživanje krme in prirejo mleka pri kravah molznicah
Nazaj