izpis_h1_title_alt

Sinteza in reaktivnost pirenmetilaminskega fluorescenčnega derivatizacijskega reagenta
ID NAGODE, MARTIN (Avtor), ID Požgan, Franc (Mentor) Več o mentorju... Povezava se odpre v novem oknu

.pdfPDF - Predstavitvena datoteka, prenos (1,37 MB)
MD5: 126746730003C80B7B26976167E7C12D

Izvleček
Zaradi negativnega vpliva H₂S na kvaliteto vin, je določanje njegove koncentracije ključnega pomena. Za njegovo določevanje je na voljo veliko različnih metod kot so kolorimetrična analiza z UV-Vis spektrometrom, detekcija s pomočjo kemiluminiscence, plinska in tekočinska kromatografija z masno spektrometrijo ter tekočinska kromatografija visoke zmogljivosti z detekcijo fluorescence, vendar vse niso primerne za določevanje H₂S v vzorcih vina. Znanstveniki so nedavno odkrili nov, poceni in stabilen derivatizacijski reagent N-(3-jodo-2-oksopropil)piren metanamin, ki preko derivatizacije H₂S skupaj s tekočinsko kromatografijo visoke zmogljivosti z detekcijo fluorescence omogoča selektivno določevanje H₂S v vzorcih vina.

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:vodikov sulfid, fluorescenca, tekočinska kromatografija visoke zmogljivosti, derivatizacija
Vrsta gradiva:Diplomsko delo/naloga
Tipologija:2.11 - Diplomsko delo
Organizacija:FKKT - Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo
Leto izida:2020
PID:20.500.12556/RUL-118586 Povezava se odpre v novem oknu
COBISS.SI-ID:26793475 Povezava se odpre v novem oknu
Datum objave v RUL:27.08.2020
Število ogledov:951
Število prenosov:146
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
:
Kopiraj citat
Objavi na:Bookmark and Share

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Synthesis and reactivity of a pyrenemethylamine derivatization reagent
Izvleček:
Because of the negative effect H₂S has on the quality of wines, it is crucial that we can determine its concentration. There are many methods for its determination such as colorimetric analysis with UV-Vis spectrometry, detection with chemoluminescence, gas and liquid chromatography with mass spectrometry and high performance liquid chromatography with fluorescence detection, but they are not all suitable for detection of H₂S in wine samples. Recently the scientists have discovered a new cheap and stable derivatization reagent N-(3-iodo-2-oxopropyl)pyren methanamine. Coupled with the derivatization of H₂S and high performance liquid chromatography with fluorescence detection, the new reagent can enable selective determination of H₂S in wine samples.

Ključne besede:hydrogen sulfide, fluorescence, high-performance liquid chromatography, derivatization

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Nazaj