izpis_h1_title_alt

Zagotavljanje pristnosti medu s tehnologijo prestavljanja satja in krmljenja čebel
ID Kandolf Borovšak, Andreja (Avtor), ID Korošec, Mojca (Mentor) Več o mentorju... Povezava se odpre v novem oknu, ID Božič, Janko (Komentor)

.pdfPDF - Predstavitvena datoteka, prenos (6,42 MB)
MD5: D55500FD8744E14517010C50293D7099

Izvleček
Med je že od nekdaj zelo cenjeno živilo, zaradi drage proizvodnje je pogosto tarča potvorb, namernih kot tudi nenamernih, ki nastanejo kot posledica tehnologije čebelarjenja. V okviru raziskovalnega dela smo ugotavljali, ali določene tehnike čebelarjenja v AŽ panju lahko privedejo do nenamernih potvorb medu. Poskus smo izvajali na 30 čebeljih družinah, naseljenih v AŽ panjih, ki so v spomladanskem času prejemale različne količine krme ob ustaljeni tehniki prestavljanja satja v AŽ panju. Vzorce iz posameznih družin smo zbirali in analizirali ločeno po skupinah in letih. Leta 2012 smo zbrali 11 vzorcev, leta 2013 28, leta 2014 29, leta 2015 pa 27 vzorcev, skupaj torej 95 vzorcev medu. Vzorcem smo določili vrednosti osnovnih parametrov kakovosti medu: vsebnost vode, prostih kislin, prolina in HMF, električno prevodnost, pH vrednost, diastazno število, določili smo barvo, ugotavljali smo senzorične in mikroskopske lastnosti (pelodno sestavo ter količino peloda in kvasovk), opravili smo izotopske analize ogljika in ugotavljali prisotnost tujih encimov (β-fruktofuranozidaza, β/γ-amilaza). S statističnimi testi smo ugotavljali razlike in povezave med analiziranimi parametri v vzorcih posameznega leta. Število nepristnih vzorcev enega leta se razlikuje od drugega leta zaradi uporabe različnih tipov krme, različnih pašnih sezon in notranjih dejavnikov v čebeljih družinah. Čebelarji lahko ob upoštevanju določenih navodil kljub prestavljanju satja iz plodišča v medišče zagotavljajo pristni med. Za ugotavljanje posrednih potvorb medu so se v naši raziskavi kot uporabne izkazale metode določanja razmerja stabilnih izotopov ogljika (EA/LC-IRMS), v primeru dodatka barvila in kvasa v krmo za čebele pa tudi parametra barve a* in b* ter število kvasovk.

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:med, pristnost medu, čebelarstvo, prestavljanje satja, krmljenje čebel, stabilni izotopi, tuji encimi, EA/LC-IRMS, kvasovke
Vrsta gradiva:Doktorsko delo/naloga
Tipologija:2.08 - Doktorska disertacija
Organizacija:BF - Biotehniška fakulteta
Založnik:[A. Kandolf Borovšak]
Leto izida:2019
PID:20.500.12556/RUL-113335 Povezava se odpre v novem oknu
UDK:638.1:543.2/.9:641
COBISS.SI-ID:5142648 Povezava se odpre v novem oknu
Datum objave v RUL:21.12.2019
Število ogledov:1924
Število prenosov:544
Metapodatki:XML DC-XML DC-RDF
:
Kopiraj citat
Objavi na:Bookmark and Share

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Honey authenticity assurance with technology of reversing honeycombs and feeding bees
Izvleček:
Honey has always been a valued food and because of its expensive production, it has always been subjected to adulteration whether intentional or unintentional due to beekeeping technology. The objective of this study was to determine if some beekeeping technologies in AŽ bee hives can cause unintentional honey adulteration. The research was carried out on 30 bee colonies settled in the AŽ hives, which in the spring received different amounts of food maintaining with a routine technique of reversing the combs from brood chamber to honey supers. In year 2012 we collected 11 samples, in year 2013 28, in year 2014 29 and in year 2015 27 samples, in total 95 samples of honey. The physicochemical properties evaluated were: water, free acidity content of proline, HMF, electrical conductivity, pH value, diastase number. We determined the color of the samples, sensory and microscopic properties: qualitative and quantitative melissopalynological analysis, number of yeast, and also analysis of stable carbon isotopes and foreign enzymes (β-fructofuranosidase, β/γ-amylase). With the statistical methods the differences and correlations between parameters in samples of each year were revealed. The number of adulterated samples differs among the years because of the use of different types of bee-feed, honey-flow season and conditions in bee colonies. Beekeepers can, in spite of certain guidelines, produce authentic honey, despite the reversing the combs from brood chamber to honey supers. On the basis of present study, the most successful analysis to reveal indirect honey adulteration are stable isotope ratios of carbon methods (EA/LC-IRMS), in case of feeding the colonies with bee-feed with addition of coloring and yeast, as well as the color parameters a* and b* and the number of yeasts.

Ključne besede:honey, authenticity, beekeeping, reversing honeycomb, feeding the bees, stable isotopes, foreign enzymes, EA/LC-IRMS, yeasts

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Nazaj