Vaš brskalnik ne omogoča JavaScript!
JavaScript je nujen za pravilno delovanje teh spletnih strani. Omogočite JavaScript ali pa uporabite sodobnejši brskalnik.
Repozitorij Univerze v Ljubljani
Nacionalni portal odprte znanosti
Odprta znanost
DiKUL
slv
|
eng
Iskanje
Brskanje
Novo v RUL
Kaj je RUL
V številkah
Pomoč
Prijava
Podrobno
Stresni dejavniki in prehranjevalno vedenje pri študentih
ID
Berginc, Brigita
(
Avtor
),
ID
Kobal Grum, Darja
(
Mentor
)
Več o mentorju...
PDF - Predstavitvena datoteka,
prenos
(638,45 KB)
MD5: 7D823C555EDF09D4573369857A0A7BA2
Galerija slik
Izvleček
Raziskave kažejo, da je stres povezan s spremembami prehranjevalnega vedenja, saj preusmerja izbiro živil na tiste z večjo energijsko vrednostjo ter visoko vsebnostjo sladkorja in maščob. Stres je eden izmed faktorjev, ki lahko vpliva na vedenje in zdravje posameznika, še posebej, ko se ta sooča z izzivi, ki presegajo njegove sposobnosti. Psihološki stres je neobhoden del življenja. Kljub temu, da se dejavniki, ki povzročajo stres, zelo razlikujejo od človeka do človeka kakor tudi med spoloma, pa so si psihološki odzivi človeškega telesa proti stresu precej podobni. Namen diplomskega dela je bil ugotoviti, ali obstaja povezava med stresnimi dejavniki in prehranjevalnim vedenjem pri študentih. Podatki, ki smo jih pridobili z anketo, kažejo na povezavo med stresom in prehranjevanjem, saj je 56 % anketirancev navedlo, da pod vplivom stresa posegajo po nezdravi hrani. 45 % študentov je navedlo, da v takem stanju zaužijejo količinsko več hrane. V kategoriji živil z večjo vsebnostjo sladkorja, maščob in soli se je izkazalo, da nekatere od teh živil študentje v času izpostavljenosti stresu uživajo prepogosto. 45 % anketirancev je odgovorilo, da posegajo po bonbonih in čokoladi kar 1 do 3-krat na teden. Prav tako jih enak delež uživa pecivo, sladice in slaščice 1 do 3-krat na teden. Kot zelo stresne dejavnike so študentje navedli: neuspeh, težave in nesporazumi s partnerjem, nezadostno znanje pred kolokvijem/izpitom.
Jezik:
Slovenski jezik
Ključne besede:
prehrana
,
psihologija prehrane
,
stres
,
stresni dejavniki
,
stresorji
,
prehranske navade
,
študenti
Vrsta gradiva:
Diplomsko delo/naloga
Tipologija:
2.11 - Diplomsko delo
Organizacija:
BF - Biotehniška fakulteta
Založnik:
[B. Berginc]
Leto izida:
2019
PID:
20.500.12556/RUL-113313
UDK:
613.2-057.875:616.89
COBISS.SI-ID:
5141624
Datum objave v RUL:
20.12.2019
Število ogledov:
1755
Število prenosov:
436
Metapodatki:
Citiraj gradivo
Navadno besedilo
BibTeX
EndNote XML
EndNote/Refer
RIS
ABNT
ACM Ref
AMA
APA
Chicago 17th Author-Date
Harvard
IEEE
ISO 690
MLA
Vancouver
:
BERGINC, Brigita, 2019,
Stresni dejavniki in prehranjevalno vedenje pri študentih
[na spletu]. Diplomsko delo. B. Berginc. [Dostopano 3 maj 2025]. Pridobljeno s: https://repozitorij.uni-lj.si/IzpisGradiva.php?lang=slv&id=113313
Kopiraj citat
Objavi na:
Sekundarni jezik
Jezik:
Angleški jezik
Naslov:
Stress factors and eating behaviour of students
Izvleček:
Researches suggest that stress alters eating behaviour, redirecting food choices to food with greater energy value and high sugar and fat content. Stress is one of a factor which may influence behaviours and health especially when an individual faces challenges that surpass his or her coping skills. Psychological stress, a perceived challenge to well being, is an indispensable and influential part of life. Although stress-causing factors vary greatly from person to person and between the genders, physiological reactions of the human body against stress are quite similar to each other. The purpose of B. Sc. Thesis is to find out the connection between stress factors and eating behaviour of students. The data we obtained with the survey indicate the link between stress and nutrition, as 56% of respondents reported that they encounter unhealthy food under the influence of stress. 45% of students reported that they consumed more food in such a condition. In the category of foods with larger content of sugar, fat and salt, it turned out that students are consuming some of these foods too often. 45% of respondents claimed that they eat candy and chocolate even 1 to 3 times a week. Also, the same proportion of students enjoy cakes, desserts and confectionery 1 to 3 times a week. As a very stressful factors students reported: failure, problems and misunderstandings with partner, inadequate knowledge before preliminary exam/test.
Ključne besede:
nutrition
,
nutrition psychology
,
stress
,
stress factors
,
stressors
,
eating habits
,
students
Podobna dela
Podobna dela v RUL:
Razvoj postopka za avtomatsko ocenjevanje sloga smučarskih skokov
Vrednotenje biomehanike hoje in teka s pospeškometri pri transtibialnem amputirancu
Detekcija ovir z zlivanjem senzorske informacije za avtonomna plovila
Ovrednotenje dinamičnega sedišča kot rešitve za učne težave otrok z nevrološko razvojno motnjo
Avtomatsko merjenje dolžin smučarskih skokov z globokimi nevronskimi mrežami
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:
Merjenje kota odpiranja avtomobilskih vrat z vztrajnostno merilno enoto
Tridimenzionalna ponazoritev gibanja modela izdelka z uporabo inercijske merilne enote
Vgrajen sistem za orientacijo v prostoru na osnovi inercijske merilne enote in sprejemnika GNSS
Medijska konstrukcija športa
Modeliranje procesa frezanja več-slojnih kovinskih materialov
Nazaj