izpis_h1_title_alt

Zahteve pri obvladovanju organskih kuhinjskih odpadkov in odpadnih jedilnih olj
ID Jevšnik Podlesnik, Mojca (Avtor), ID Ferfila, Nevenka (Avtor)

.pdfPDF - Predstavitvena datoteka, prenos (155,83 KB)
MD5: 784A163CCAF0FA575E02A8C370CC20C0
URLURL - Predstavitvena datoteka, za dostop obiščite http://www.dlib.si/details/URN:NBN:SI:DOC-DFPG8SZR Povezava se odpre v novem oknu

Izvleček
V članku so obrazložitve predpisov o ravnanju z organskimi kuhinjskimi odpadki, odpadnimi jedilnimi olji in higieni živil. Predstavljeni so rezultati raziskave obstoječe prakse obvladovanja odpadkov in odpadnih jedilnih olj v gostinskih obratih v Sloveniji. Podatki so bili zbrani v letu 2004 z anonimnim anketnim vprašalnikom, ki ga je izpolnilo 228 udeležencev raziskave. Rezultati razisave kažejo, da so povprečne dnevne količine organskih odpadkov nizke, do 25 litrov na dan pri skoraj dveh tretjinah vprašanih; 26 % vprašanih ima mesečno nad 25 litrov odpadnega jedilnega olja, 20,1 % pa samo do 5 litrov na mesec. Pogodbo z zbiralcem kuhinjskih odpadkov ima 49,8 % anketiranih; 28,3 % vprašanih odpadkov ne ločuje, temveč jih odstranjujejo skupaj z ostalimi komunalnimi odpadki. Prostor za zbiranje organskih odpadkov je pri več kot dveh tretjinah vprašanih urejen skladno z večino sanitarno-tehničnih in higienskih zahtev. Glede na rezultate raziskave so predlagane usmeritve in priporočila povzročiteljem kuhinjskih odpadkov in odpadnih jedilnih olj za vzpostavitev uspešnega sistema za ravnanje s temi vrstami odpadkov.

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:organski kuhinjski odpadki, odpadna jedilna olja, zakonodaja, gostinstvo
Tipologija:1.01 - Izvirni znanstveni članek
Organizacija:ZF - Zdravstvena fakulteta
Leto izida:2007
Št. strani:Str. 45-52
Številčenje:Vol. 1, no. 1
PID:20.500.12556/RUL-113094 Povezava se odpre v novem oknu
UDK:614
ISSN pri članku:1854-0678
URN:URN:NBN:SI:DOC-DFPG8SZR
COBISS.SI-ID:2676331 Povezava se odpre v novem oknu
Datum objave v RUL:02.12.2019
Število ogledov:1355
Število prenosov:260
Metapodatki:XML DC-XML DC-RDF
:
Kopiraj citat
Objavi na:Bookmark and Share

Gradivo je del revije

Naslov:Sanitarno inženirstvo
Založnik:Inštitut za sanitarno inženirstvo, Zbornica sanitarnih inženirjev Slovenije
ISSN:1854-0678
COBISS.SI-ID:216969216 Povezava se odpre v novem oknu

Licence

Licenca:CC BY-NC-ND 4.0, Creative Commons Priznanje avtorstva-Nekomercialno-Brez predelav 4.0 Mednarodna
Povezava:http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/deed.sl
Opis:Najbolj omejujoča licenca Creative Commons. Uporabniki lahko prenesejo in delijo delo v nekomercialne namene in ga ne smejo uporabiti za nobene druge namene.
Začetek licenciranja:02.12.2019

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Requirements for organic waste and waste oils management
Izvleček:
The article provides explanation of relevant legal requirements for managing organic waste, waste oils and food hygiene. Authors present research results on management practice of organic waste and waste oils in Slovene restaurants. The data for research was collected via anonymous questionnaire in 2004, which was completed by 228 respondents. Average quantities of organic waste are relatively low (25 litres per day in almost two thirds of respondents). 26 % of respondents have over 25 litres waste oils monthly and 20,1 % of respondents have even less than 5 litres per month. Almost half of respondents have contract with the colector of organic waste. In 28,3 % of cases organic waste is not collected separately. In two thirds of restaurants the place for storing organic waste is constructed in accordance to the most sanitarytechnical and hygienic requirements. According to the results of survey, some orientations and recommendations are given for establishment of successful organic waste and waste oils management system.

Ključne besede:organic waste, waste oils, legislation, restaurants

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Nazaj