izpis_h1_title_alt

Vpliv vršičkanja na dozorevanje boba (Vicia faba L.)
ID Grmek, Sebastian (Avtor), ID Slatnar, Ana (Mentor) Več o mentorju... Povezava se odpre v novem oknu

.pdfPDF - Predstavitvena datoteka, prenos (1,11 MB)
MD5: E1EF552304ED2D4EBC8F983DC649F2FC

Izvleček
Današnji časi kličejo po čim večji količini pridelka in čim krajši rastni dobi, zato smo želeli preveriti, če z vršičkanjem boba res dosežemo krajšo rastno dobo in kako sam ukrep vpliva na kakovost in količino pridelka. Poskus smo postavili 8. 11. 2018 v neogrevanem rastlinjaku Laboratorijskega polja Oddelka za agronomijo Biotehniške fakultete v Ljubljani. Površino smo razdelili na 12 enakih parcel in na njih posejali dve sorti boba 'Dreifach Weiße' in 'Aguadulce Supersimonia'. Na posamezno parcelo smo posejali 30 semen na razdalji 15 x 20 cm. Na polovici parcele posamezne sorte smo ratsline vršičkali, na drugi polovici smo rastline pustili nevršičkane. Dve vrstici na posamezni parceli smo določili za pobiranje zrnja v voščeni zrelosti, preostale tri pa smo pustili za končno pobiranje suhega zrnja. Voščeno zrnje smo pobirali trikrat: 14. 5. 2019, 30. 5. 2019 in 12. 6. 2019, suho zrnje smo pobrali 2. 7. 2019. Pri pobiranju smo najprej pobrali stroke ter jih prešteli ter stehtali, zatem smo jih oluščili, stehtali maso zrn in jih tudi prešteli. Pri obeh vrstah pri obiranju v suhi ter voščeni zrelosti so bili boljši rezultati pri nevršičkanih rastlinah. Rezultati vršičkanih rastlin pri voščeni zrelosti so: masa strokov: 5691 g, število strokov: 266, število zrn: 867, masa zrn: 1673 g. Rezultati na nevršičkanih rastlinah pri voščeni zrelosti pa so: masa strokov: 7375 g, število strokov: 350, število zrn: 1134, masa zrn: 2081 g.

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:Bob, Vicia faba, neogrevan rastlinjak, vršičkano, nevršičkano
Vrsta gradiva:Diplomsko delo/naloga
Tipologija:2.11 - Diplomsko delo
Organizacija:BF - Biotehniška fakulteta
Založnik:[S. Grmek]
Leto izida:2019
PID:20.500.12556/RUL-112808 Povezava se odpre v novem oknu
UDK:635.651:631.542.21:631.559(043.2)
COBISS.SI-ID:9341049 Povezava se odpre v novem oknu
Datum objave v RUL:14.11.2019
Število ogledov:1148
Število prenosov:193
Metapodatki:XML DC-XML DC-RDF
:
Kopiraj citat
Objavi na:Bookmark and Share

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Effects of cutting tops on harvest time of faba bean (Vicia faba L.)
Izvleček:
Today's times call for as much crop yield and as short a growing season as possible, so we wanted to see if the tip of the bean really achieves a shorter growing season and how the measure itself affects the quality and quantity of the crop. The experiment was set on November 8, 2018 in the unheated greenhouse of the laboratory field of the Department of Agronomy at the Biotechnical Faculty in Ljubljana. The area was divided into 12 equal plots and sown on two varieties of faba beans 'Dreifach Weiße' and 'Aguadulce Supersimonia'. 30 seeds were sown on a single plot at a distance of 15 x 20 cm. Half of the plot of each variety was patchy and half was left unpaved. Two rows in each plot were designated for harvesting at waxy maturity, and the remaining three were left for final dry grain harvesting. We harvested the wax grains three times: 14.5.2019, 30.5.2019 and 12.6.2019, while the dry grains were picked on 2.7.2019. When harvesting, we first picked the pods and weighed them, weighed them, then we shelled them, weighed the mass of grains and also counted them. In both species, when harvested in dry and waxy maturity, better results were achieved with bud removed plants. Waxy maturity-tip: weight of branches: 5691 g, number of branches: 266, number of grains: 867, weight of grains: 1673 g. Waxy maturity with no bud removed: weight of experts: 7375 g, number of experts: 350, number of grains: 1134, weight of grains: 2081 g.

Ključne besede:Faba bean, Vicia faba, unheated greenhouse, cutting tops

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Nazaj