Vaš brskalnik ne omogoča JavaScript!
JavaScript je nujen za pravilno delovanje teh spletnih strani. Omogočite JavaScript ali pa uporabite sodobnejši brskalnik.
Repozitorij Univerze v Ljubljani
Nacionalni portal odprte znanosti
Odprta znanost
DiKUL
slv
|
eng
Iskanje
Brskanje
Novo v RUL
Kaj je RUL
V številkah
Pomoč
Prijava
Podrobno
Vrednotenje hranilne vrednosti ovsenih rastlinskih napitkov
ID
Zupanc, Katarina
(
Avtor
),
ID
Pajk Žontar, Tanja
(
Mentor
)
Več o mentorju...
PDF - Predstavitvena datoteka,
prenos
(839,73 KB)
MD5: 9E145917332EB0ACDDB5677FD8611A19
Galerija slik
Izvleček
Rastlinski napitki so v vodi topni ekstrakti stročnic, semen in (psevdo) žit, ki po videzu spominjajo na mleko. Rastlinske napitke ljudje z alergijo na mleko uživajo kot nadomestek mleka. Njihova ponudba je zato v zadnjem času vse večja. V večjih in specializiranih prodajalnah smo kupili 17 različnih ovsenih napitkov brez dodanega okusa. Hranilne vrednosti napitkov, katere smo prepisali iz označb, smo primerjali s hranilno vrednostjo mleka. Osnovne sestavine ovsenih napitkov so bile voda, oves, olje in sol. Ovseni napitki vsebujejo naravno prisotne sladkorje. Njihove vsebnosti so odvisne od količin ovsa, ki so bile od 10-16 %. Ovseni napitki vsebujejo nekaj maščob in manj nasičenih maščob v primerjavi z mlekom. Vsebnost beljakovin v ovsenih napitkih je v primerjavi z vsebnostjo v mleku zanemarljiva. Ovseni napitki vsebujejo prehransko vlaknino, ki je mleko nima. Nekaterim napitkom je bil z namenom izboljšanja prehranske vrednosti dodan kalcij in vitamini D2, B2 ter B12. Vsebnost kalcija v obogatenih napitkih je bila enaka kot vsebnost kalcija v mleku. 52 študentov z Oddelka za živilstvo Biotehniške fakultete v Ljubljani je z 9-stopenjsko hedonsko lestvico senzorično ocenilo napitke. Všečnost napitkov med študenti ni bila visoka. Najslabše ocenjen ovseni napitek so študentje ocenili s povprečno oceno 2,2, najboljšega pa z oceno 5,7.
Jezik:
Slovenski jezik
Ključne besede:
rastlinski napitki
,
ovseni napitki
,
hranilna vrednost
,
potrošniki
,
senzorična sprejemljivost
Vrsta gradiva:
Diplomsko delo/naloga
Tipologija:
2.11 - Diplomsko delo
Organizacija:
BF - Biotehniška fakulteta
Založnik:
[K. Zupanc]
Leto izida:
2019
PID:
20.500.12556/RUL-112724
UDK:
641.1:613.3:633.13:543.92
COBISS.SI-ID:
5121656
Datum objave v RUL:
08.11.2019
Število ogledov:
1704
Število prenosov:
398
Metapodatki:
Citiraj gradivo
Navadno besedilo
BibTeX
EndNote XML
EndNote/Refer
RIS
ABNT
ACM Ref
AMA
APA
Chicago 17th Author-Date
Harvard
IEEE
ISO 690
MLA
Vancouver
:
ZUPANC, Katarina, 2019,
Vrednotenje hranilne vrednosti ovsenih rastlinskih napitkov
[na spletu]. Diplomsko delo. K. Zupanc. [Dostopano 4 maj 2025]. Pridobljeno s: https://repozitorij.uni-lj.si/IzpisGradiva.php?lang=slv&id=112724
Kopiraj citat
Objavi na:
Sekundarni jezik
Jezik:
Angleški jezik
Naslov:
Evaluation of nutritional value of oat drinks
Izvleček:
Plant based drinks are water-soluble extracts of legumes, seeds and (pseudo) cereals, with appearance similar to milk. Due to milk allergies, people consume plant based drinks as a milk alternative. We bought 17 different plain oat drinks available on the Slovenian market. We compared the labeled nutritional values of the oat drinks to the nutritional value of milk. The main ingredients are water, oats, oil and salt. Oat drinks contain natural present sugars. Their contents depend on the quantity of oats, which ranges from 10-16 %. Oat drinks contain some fats and lower amount of saturated fats compared to milk. Protein content is negligible. The main difference between milk and the other drinks is dietary fiber content, which milk does not have. For improvement of nutritional value calcium and vitamins D2, B2 and B12 are added to some of the oat drinks. Values of calcium were same as its values in milk. Fifty-two students from the Department of Food Science (Biotechnical Faculty Ljubljana) assessed sensory acceptability of the oat drinks with 9-point hedonic scale. Generally, the likeness of drinks was not high. The lowest assessed drink got an average score of 2.2 and the highest assessed drink‘s score was 5.7.
Ključne besede:
plant based drinks
,
oat drinks
,
nutritional value
,
consumers
,
sensory acceptability
Podobna dela
Podobna dela v RUL:
Iščem podobna dela...
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:
Nazaj