izpis_h1_title_alt

Kvasovka Saccharomyces cerevisiae kot modelni organizem za preučevanje procesov staranja.
ID Fuks, Alen (Avtor), ID Jamnik, Polona (Mentor) Več o mentorju... Povezava se odpre v novem oknu

.pdfPDF - Predstavitvena datoteka, prenos (1,09 MB)
MD5: 70FE8297B984AB3FAF30477A1F5035C1

Izvleček
Diplomsko delo obsega predstavitev rezultatov določenih raziskav staranja na kvasovki kot modelnem organizmu. Zaradi vse večjega deleža starega prebivalstva, postaja staranje tema, ki se vedno bolj raziskuje z namenom kakovostnejšega in daljšega življenja. Na staranje lahko vplivamo z genetskim spreminjanjem, kot je utišanje ali delecija genov, tretiranjem s kemijskimi spojinami ter s spremembo prehrane, kjer vsi načini vplivajo na poti, ki zaznavajo dostopnost hranil. V prvem delu diplomskega dela je predstavljeno, zakaj je kvasovka lahko primerni model za študij procesov staranja, nato sta razložena replikativno (RLS) in kronološko staranje (CLS). Za tem sledi razlaga procesov, ki se dogajajo preko RLS in CLS v odvisnosti od aktiviranja/deaktiviranja poti, ki zaznavajo dostopnost hranil.

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:staranje, poti zaznavanja hranil, biotehnologija, RLS, CLS
Vrsta gradiva:Diplomsko delo/naloga
Tipologija:2.11 - Diplomsko delo
Organizacija:BF - Biotehniška fakulteta
Založnik:[A. Fuks]
Leto izida:2019
PID:20.500.12556/RUL-110396 Povezava se odpre v novem oknu
UDK:601.4:582.282.23:57.017.6(043.2)
COBISS.SI-ID:9363321 Povezava se odpre v novem oknu
Datum objave v RUL:14.09.2019
Število ogledov:1046
Število prenosov:145
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
:
Kopiraj citat
Objavi na:Bookmark and Share

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Yeast Saccharomyces cerevisiae as a model organism for the study of aging processes.
Izvleček:
This thesis consists of presenting the results of certain studies of yeast aging as a model organism. Due to the increasing share of the old population, aging is becoming a topic, which is being increasingly explored for the purpose of a better and longer life. Aging can be influenced by genetic modifications, such as shutting off genes or gene deletion, treatment with chemical compounds and with a change in diet, where all modes affect pathways, that sense nutrient availability. The first part of the thesis presents why yeast can be a suitable model for the study of aging processes and then replicative (RLS) and chronological (CLS) aging are explained. This is followed by an explanation of the processes that occur through RLS and CLS, depending on the activaton/deactivation of pathways that detect nutrient availability.

Ključne besede:aging, nutrient detection pathways, biotechnology, RLS, CLS

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Nazaj