izpis_h1_title_alt

Kratek vpogled v univerzalnost Hofmeistrove vrste in onkraj nje
ID Sahir, Dunia (Avtor), ID Cerar, Janez (Mentor) Več o mentorju... Povezava se odpre v novem oknu

.pdfPDF - Predstavitvena datoteka, prenos (814,09 KB)
MD5: 1D4B2D12A25CD82A9C515395C5A0383C

Izvleček
Zakaj nekateri ioni Hofmeistrove vrste bolje stabilizirajo strukture proteinov kot drugi? Zakaj so nekateri bolj učinkoviti pri izsoljevanju, drugi pa pri vsoljevanju? Kako sploh deluje interakcija ionov s proteini in kakšna je vloga vode pri celotnem mehanizmu delovanja ionov v elektrolitskih raztopinah? To so samo nekatera od vprašanj, ki raziskovalke in raziskovalce z različnih področij kemije združujejo že skoraj 130 let. Z razvojem novih tehnologij inštrumentov, analize in računalniškega modeliranja, je bilo v zadnjih desetletjih doseženih kar nekaj bistvenih napredkov pri razumevanju Hofmeistrovega efekta, smo pa vseeno še nekje pri začetku. Ravno ti napredki so ustvarili rodovitna tla za številna nova polja raziskav tako na področju fizikalne kemije, kot tudi na področju biokemije. V svoji diplomski nalogi poskušam obrazložiti nekaj osnovnih dejstev o proteinih v elektrolitskih raztopinah, vlogi vode pri mehanizmih delovanja ionov Hofmeistrove vrste in predstaviti nekaj bistvenih raziskav na to temo.

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:Hofmeistrova vrsta, specifični ionski efekt, raztopine elektrolitov
Vrsta gradiva:Diplomsko delo/naloga
Tipologija:2.11 - Diplomsko delo
Organizacija:FKKT - Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo
Leto izida:2019
PID:20.500.12556/RUL-109871 Povezava se odpre v novem oknu
COBISS.SI-ID:1538409155 Povezava se odpre v novem oknu
Datum objave v RUL:09.09.2019
Število ogledov:1346
Število prenosov:254
Metapodatki:XML DC-XML DC-RDF
:
Kopiraj citat
Objavi na:Bookmark and Share

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Izvleček:
Why are some ions from the Hofmeister series better at stabilizing the structure of proteins than others? Why are some ions better at salting-out, while others are better at salting-in? How does the interaction mechanism between ions and proteins function and what role does water play during the ionic mechanism in electrolyte solutions? These are just some of the questions that have brought researchers from different fields of chemistry together for almost 130 years now. With the development of new technologies for instruments, analysis and computer simulations, the last couple of decades have been marked by significant advances in the understanding of the Hofmeister effect. And yet, we are still at the beginning. It is these advances that created a fertile ground for a vast number of new fields of research within the field of physical chemistry, as well as the field of biochemistry. In my bachelor thesis I try to explain some basic facts about proteins and electrolyte solutions, the role of water in the working mechanism of Hofmeister ions, and to illustrate some essential researches on this topic.

Ključne besede:Hofmeister series, specific ion effect, electrolyte solutions

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Nazaj