izpis_h1_title_alt

Določanje kofeina v prehranskih dopolnilih
ID Šenica, Leja (Avtor), ID Zupančič, Tatjana (Mentor) Več o mentorju... Povezava se odpre v novem oknu

.pdfPDF - Predstavitvena datoteka, prenos (763,59 KB)
MD5: 5CF9377D0FAE9A9405B6F21B436670DA

Izvleček
Na trgu je na voljo veliko število prehranskih dopolnil in napitkov, ki vsebujejo kofein. Kofein je naravni alkaloid, ki ga najdemo v listih, plodovih in semenih mnogih rastlin. Ljudje ga radi uživajo zaradi njegovega poživljajočega učinka, ki zmanjšuje utrujenost in zaspanost. V diplomskem delu sem določala vsebnost kofeina v prehranskih dopolnilih in različnih pijačah oziroma kavah in čaju. Za določanje kofeina sem uporabila reverzno-fazno tekočinsko kromatografijo visoke ločljivosti z UV detektorjem. Tekom eksperimentalnega dela sem preverila tudi ponovljivost kromatografske metode. Prišla sem do zaključka, da največ kofeina vsebuje prehransko dopolnilo Guarana natural energy, najmanj pa zeleni čaj.

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:HPLC, kofein, prehranska dopolnila, topli napitki
Vrsta gradiva:Diplomsko delo/naloga
Tipologija:2.11 - Diplomsko delo
Organizacija:FKKT - Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo
Leto izida:2019
PID:20.500.12556/RUL-109507 Povezava se odpre v novem oknu
COBISS.SI-ID:1538312387 Povezava se odpre v novem oknu
Datum objave v RUL:04.09.2019
Število ogledov:1757
Število prenosov:786
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
:
Kopiraj citat
Objavi na:Bookmark and Share

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Determination of caffeine in dietary supplements
Izvleček:
A large number of dietary supplements and beverages containing caffeine are available on the market. Caffeine is a natural alkaloid found in leaves, fruits and seeds of many plants. People like to drink caffeine because of its stimulating effect, which reduces exhaustion and sleepiness. In this diploma thesis I aimed to determine the caffeine content in various dietary supplements and drinks (coffee and tea). A reversed-phase high performance liquid chromatography with UV detector was used for determination of caffeine. I also checked repeatability of the chromatographic method. I came to conclusion that Guarana natural energy supplement contains the most caffeine, while green tea turned out to be the least caffeinated.

Ključne besede:HPLC, caffeine, dietary supplements, hot beverages

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Nazaj