izpis_h1_title_alt

Avtomatizacija potenciometričnih titracij za določanje kislin v tehnoloških procesih
ID Košir, Patrik (Avtor), ID Kolar, Mitja (Mentor) Več o mentorju... Povezava se odpre v novem oknu

.pdfPDF - Predstavitvena datoteka, prenos (1,03 MB)
MD5: D222EF887E35C75B495F30D57BF92F56

Izvleček
V diplomskem delu smo študirali različne potenciometrične titracije in njihovo uporabnost v različnih tehnoloških procesih, predvsem v živilski industriji (pecilni prašek, soda bikarbona, citronska kislina, jedilni kis, vinski kamen, kola,…). Primerjali smo rezultate, dobljene s klasično titracijo z bireto in s titracijo z uporabo avtomatskega titratorja ter ugotavljali odstopanja in napake določitev. Rezultati so pokazali, da dajeta obe vrsti titracij točne in natančne rezultate, ki so med seboj dobro primerljivi. Obe vrsti titracij lahko uporabljamo za določanje vsebnosti HCl, H3PO4, CH3COOH itd. Za analize realnih vzorcev pa se, zaradi ne tako izrazitega preskoka, bolje obnesejo avtomatske titracije (tudi določitev ekvivalentne točke je lažja zaradi manjših dodanih volumnov v bližini ekvivalentne točke). Ugotovili smo tudi, da so za titracije poznanih vzorcev še vedno najboljša izbira klasične titracije z bireto, saj so hitre, natančne in najcenejše. V primeru razredčenih in nepoznanih vzorcev so boljša izbira avtomatske titracije, v kolikor pa imamo opravka z zmesmi več kislin, pa je določitev bolj smiselno opraviti z drugo metodo (v mojem primeru atomsko emisijsko spektroskopijo), saj je iz titracijske krivulje težko pravilno določiti množino posamezne kisline.

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:potenciometrija, titracije, titracijska krivulja, ekvivalentna točka, atomska emisijska spektroskopija
Vrsta gradiva:Diplomsko delo/naloga
Tipologija:2.11 - Diplomsko delo
Organizacija:FKKT - Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo
Leto izida:2019
PID:20.500.12556/RUL-109199 Povezava se odpre v novem oknu
COBISS.SI-ID:1538298819 Povezava se odpre v novem oknu
Datum objave v RUL:26.08.2019
Število ogledov:1813
Število prenosov:227
Metapodatki:XML DC-XML DC-RDF
:
Kopiraj citat
Objavi na:Bookmark and Share

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Izvleček:
The field of my graduation work was study of different potentiometric titrations and their partial validation. I evaluated the purpose of the potentiometric titrations for different tehnological systems, mainly in the food processing industry (baking powder, baking soda, citric acid, eating vinegar, wine stone). I compared the results obtained by classical titration (manual titrations use a glass burette) and automatic titration and noted deviations and errors of determinations. The differencies between both methods as well as advantages and disadvantages of both titration methods were identified. As can be seen from the results, both titration methods reproduce the accurate and precise results, which are well comparable to each other. I would like to point out that both titration methods are suitable for laboratory samples (solutions of Hydrochloric acid (HCl), solutions Glacial acetic acid (CH3COOH), solution of Phosphoric acid (H3PO4), etc. In case of real samples, the better choice is automatic titration method because it determines the exact volume at the end-point. It can be concluded that in case of known composition of samples, the best choice is classical titration (use a glass burette) due to the analysis speed, accuracy and costs. In case of diluted samples and unknown samples, it is better to use automatic titrations. If we have the samples which include mixtures of several acids, it will be very difficult from the titration curve to calculate the value of individual acid. According to the above-mentioned facts it can be concluded that for the samples which include mixtures of several acids, the correct choice of the method will be atomic emission spectroscopy.

Ključne besede:potentiometry, titration, titration curve, equivalent point, atomic emission spectroscopy

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Nazaj