Vaš brskalnik ne omogoča JavaScript!
JavaScript je nujen za pravilno delovanje teh spletnih strani. Omogočite JavaScript ali pa uporabite sodobnejši brskalnik.
Repozitorij Univerze v Ljubljani
Nacionalni portal odprte znanosti
Odprta znanost
DiKUL
slv
|
eng
Iskanje
Brskanje
Novo v RUL
Kaj je RUL
V številkah
Pomoč
Prijava
Podrobno
Povezanost agentnosti in komunosti z osebnostjo in s subjektivnim blagostanjem
ID
Doležalek, Staša
(
Avtor
),
ID
Avsec, Andreja
(
Mentor
)
Več o mentorju...
PDF - Predstavitvena datoteka,
prenos
(1,71 MB)
MD5: 951439F77C23E2F9DF50C76CF5DB5A46
Galerija slik
Izvleček
Agentnost združuje lastnosti, ki poudarjajo individualnost, komunost pa značilnosti, pomembne za medosebne odnose (Abele idr., 2016). V različnih kulturah njuno izraženost različno spodbujajo, kar se odraža tudi v posameznikovem zaznavanju sebe, drugih ter subjektivnega blagostanja (Ng, Ho, Wong in Smith, 2003). V raziskavi sem se osredotočila na kulturno raznolikost v odnosu med agentnostjo in komunostjo, osebnostjo ter subjektivnim blagostanjem. Vključila sem nemške (N = 108) in slovenske (N = 213) študente; rezultati so pokazali, da so si podobni v izraženosti agentnosti, v izraženosti komunosti pa se razlikujejo. Do medkulturnih razlik prihaja tudi pri povezanosti agentnosti in komunosti z velikimi petimi osebnostnimi potezami ter s subjektivnim blagostanjem. Kljub temu se je agentnost pri obeh vzorcih povezovala z več komponentami subjektivnega blagostanja kot komunost. Razlike med vzorcema bi lahko pripisali socializacijskim vzorcem, vplivom trenutnih družbenih razmer ali posledicam vzorčenja. K napovedovanju subjektivnega blagostanja ločeno doprinesejo agentnost in komunost ter velikih pet osebnostnih potez.
Jezik:
Slovenski jezik
Ključne besede:
agentnost
,
komunost
,
petfaktorski model osebnosti
,
blagostanje
,
medkulturne razlike
,
študentje
Vrsta gradiva:
Magistrsko delo/naloga
Organizacija:
FF - Filozofska fakulteta
Leto izida:
2019
PID:
20.500.12556/RUL-107594
Datum objave v RUL:
29.04.2019
Število ogledov:
1822
Število prenosov:
235
Metapodatki:
Citiraj gradivo
Navadno besedilo
BibTeX
EndNote XML
EndNote/Refer
RIS
ABNT
ACM Ref
AMA
APA
Chicago 17th Author-Date
Harvard
IEEE
ISO 690
MLA
Vancouver
:
DOLEŽALEK, Staša, 2019,
Povezanost agentnosti in komunosti z osebnostjo in s subjektivnim blagostanjem
[na spletu]. Magistrsko delo. [Dostopano 8 april 2025]. Pridobljeno s: https://repozitorij.uni-lj.si/IzpisGradiva.php?lang=slv&id=107594
Kopiraj citat
Objavi na:
Sekundarni jezik
Jezik:
Angleški jezik
Naslov:
Correlations between agency and communion with personality and subjective well-being
Izvleček:
Agency combine characteristics that emphasise individuality and communion combine characteristics important for interpersonal relationships (Abele et. al., 2016). In various cultures agency and communion are differently emphasised which is reflected in one’s perception of self, others and subjective well-being (Ng, Ho, Wong in Smith, 2003). This research is focused on cultural diversity in relationship between agency and communion, personality and subjective well-being. German (N = 108) and Slovenian (N = 213) students took part in research. Results showed that there is no difference in agency between samples but there are differences in communion. There are also cultural differences in correlations between agency and communion with personality and subjective well-being. Agency correlates with more components of subjective well-being than communion in both samples. These differences can be explained by process of socialisation, by current circumstances in society or by consequences of sampling. For prediction of subjective well-being agency and communion and Big Five are separately important predictors.
Ključne besede:
agency
,
communion
,
five factor personality model
,
well being
,
cross cultural difference
,
students
Podobna dela
Podobna dela v RUL:
Določevanje fitinske kisline in fosfatov v ekstraktih fermentirane moke
Analytical methods for determination of phytic acid and other inositol phosphates
Določevanje fitinske kisline in železa v stročnicah
Določevanje metilsulfonilmetana v prehranskih dopolnilih s plinsko kromatografijo
Oleinska kislina
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:
Validacija metode določanja kationov v pitnih vodah z ionsko kromatografijo
Določevanje vsebnosti dušikovih in žveplovih spojin v zraku z ionsko kromatografijo
Določanje anionov v realnih vzorcih z ionsko kromatografijo
Določanje anionov z ionsko kromatografijo
Merilna negotovost pri določanju anionov z ionsko kromatografijo
Nazaj