Vaš brskalnik ne omogoča JavaScript!
JavaScript je nujen za pravilno delovanje teh spletnih strani. Omogočite JavaScript ali pa uporabite sodobnejši brskalnik.
Repozitorij Univerze v Ljubljani
Nacionalni portal odprte znanosti
Odprta znanost
DiKUL
slv
|
eng
Iskanje
Brskanje
Novo v RUL
Kaj je RUL
V številkah
Pomoč
Prijava
Podrobno
Mlečnokislinska fermentacija alg
ID
Miška, Matija
(
Avtor
),
ID
Jamnik, Polona
(
Mentor
)
Več o mentorju...
PDF - Predstavitvena datoteka,
prenos
(940,69 KB)
MD5: C218FCF2890242233600B5A6213F3A64
Galerija slik
Izvleček
V diplomskem delu smo proučili možnost mlečnokislinske fermentacije alg. Nekateri viri kažejo na možnost izboljšave funkcionalne vrednosti alg s pomočjo mlečnokislinske fermentacije. Taki poizkusi obogatitve algnih produktov postajajo zaradi tega vedno pogostejši. Rezultati našega eksperimenta predstavljajo prvi korak v procesu mlečnokislinske fermentacije alg, v našem primeru mikroalg, vrste Arthrospira platensis (spirulina) in Chlorella vulgaris (klorela). Pri poizkusu smo uporabili modificirano trdno gojišče MRS, v katerem smo zamenjali vir ogljika (glukozo) s posušeno biomaso spiruline ali klorele. Na gojišče smo nacepili 5 sevov različnih vrst laktobacilov, in opazovali njihovo rast in produkcijo mlečne kisline. Po 3-4 dneh anaerobne inkubacije je bila na obeh gojiščih vidna rast vseh petih kultur. Seva z najboljšo rastjo sta bila Lb. plantarum NCDO 1193/IM 212 in Lb. plantarum LMG 6907/IM 527. Mikrobni metabolizem ogljika v gojišču je bil potrjen tudi z znižanjem vrednosti pH, kar kaže na produkcijo mlečne kisline.
Jezik:
Slovenski jezik
Ključne besede:
mikroalge
,
spirulina
,
klorela
,
Lactobacillus
,
mlečnokislinska fermentacija
Vrsta gradiva:
Diplomsko delo/naloga
Tipologija:
2.11 - Diplomsko delo
Organizacija:
BF - Biotehniška fakulteta
Založnik:
[M. Miška]
Leto izida:
2018
PID:
20.500.12556/RUL-103130
UDK:
579.67:582.26:602.42
COBISS.SI-ID:
4953464
Datum objave v RUL:
14.09.2018
Število ogledov:
2286
Število prenosov:
395
Metapodatki:
Citiraj gradivo
Navadno besedilo
BibTeX
EndNote XML
EndNote/Refer
RIS
ABNT
ACM Ref
AMA
APA
Chicago 17th Author-Date
Harvard
IEEE
ISO 690
MLA
Vancouver
:
MIŠKA, Matija, 2018,
Mlečnokislinska fermentacija alg
[na spletu]. Diplomsko delo. M. Miška. [Dostopano 4 maj 2025]. Pridobljeno s: https://repozitorij.uni-lj.si/IzpisGradiva.php?lang=slv&id=103130
Kopiraj citat
Objavi na:
Sekundarni jezik
Jezik:
Angleški jezik
Naslov:
Lactic acid fermentation of algae
Izvleček:
In the BSc thesis a possibility of lactic acid fermentation of algae was investigated. Some literature sources show an improvement in functionality of products treated with lactic acid fermentation. Thus, experiments on improving algal products with the use of lactic acid fermentation are becoming more common. The results of our experiment represent the first step in the process of lactic acid fermentation of algae - in our case microalgae, Arthrospira platensis (Spirulina) and Chlorella vulgaris (Chlorella). We used a modified MRS agar as the substrate for the experiment, where carbon source (glucose) was replaced with microalgal dried powder (either Chlorella or Spirulina) as the sole source of carbon. We inoculated the agar plates with 5 different strains of lactic acid bacteria from the genus Lactobacillus and their growth and lactic acid production were monitored. After 3-4 days incubation at anaerobic conditions all strains showed good growth, where the best growth was observed for Lb. plantarum NCDO 1193/IM 212 and Lb. plantarum LMG 6907/IM 527. Furthermore, the microbial metabolism of carbon source in the medium was confirmed with the decrease of pH, indicating lactic acid production.
Ključne besede:
microalgae
,
spirulina
,
chlorella
,
Lactobacillus
,
lactic acid fermentation
Podobna dela
Podobna dela v RUL:
Protimikrobna aktivnost izbranih rastlinskih izvlečkov, eteričnih olj in odpadnih materialov po destilaciji olj
Protimikrobno delovanje izvlečkov listja in grozdnih kožic vinske trte (Vitis vinifera L.) na patogene bakterije živil
Protimikrobna aktivnost etanolnih izvlečkov navadne (Urtica dioica) in mrtve koprive (Lamium sp.)
Protimikrobna učinkovitost izvlečkov rastlin Ecballium elaterium in Cucurbita pepo
Protimikrobno delovanje etanolnih ekstraktov propolisa
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:
Nazaj