izpis_h1_title_alt

Vpliv načina legiranja in časa homogenizacije taline na tvorbo železovih faz v aluminiju
ID Mesarič, Matej (Avtor), ID Medved, Jože (Mentor) Več o mentorju... Povezava se odpre v novem oknu

.pdfPDF - Predstavitvena datoteka, prenos (2,38 MB)
MD5: FE367D481BD7780ED0FE02BC3069482B

Izvleček
Skupino aluminijevih zlitin z oznako 1xxx pogosto imenujemo tudi skupina čistega aluminija, saj vsebuje minimalno 99,0 mas. % Al. Zaradi odlične korozijske obstojnosti, visoke termične in električne prevodnosti ter odlične preoblikovalnosti ima široko uporabo, predvsem za embalažo, folije, električne konduktorje in vesoljske aplikacije. Namen diplomskega dela je bil ugotoviti vpliv časa homogenizacije taline in vpliv različnih dodatkov na tvorbo železovih faz. Aluminijevo zlitino smo izdelali iz Al99,7 in dodatkov železa v dveh različnih oblikah, in sicer enkrat v obliki tablet in drugič briketov. Pri preiskavi smo uporabili naslednje preiskovalne metode: enostavno termično analizo (ETA), rentgensko fluorescenčno analizo (XRF), diferenčno vrstično kalorimetrijo (DSC), optično mikroskopijo in vrstični elektronski mikroskop (SEM). Za izdelavo zlitine smo uporabili dodatek železa v obliki tablet (AlFe75) in briketov (AlFe45). Rezultati analiz so pokazali hitrejše raztapljanje železa v obliki tablet kot tudi strjevanje železove faze Al13Fe4 pri višjih temperaturah. Na podlagi rezultatov DSC analize smo ugotovili, da pri dodatku železa v obliki briketov z naraščajočim časom homogenizacije, naraščata ogrevna in strjevalna entalpija kot tudi delež mikrostrukturnih faz. Vpliv časa homogenizacije taline smo zasledili tudi pri spreminjanju morfologije železove faze Al13Fe4, pri čemer pri daljših časih homogenizacije pride do spremembe oblike faze.

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:aluminij, železo, intermetalne faze, homogenizacija taline, legiranje
Vrsta gradiva:Diplomsko delo/naloga
Organizacija:NTF - Naravoslovnotehniška fakulteta
Leto izida:2018
PID:20.500.12556/RUL-101833 Povezava se odpre v novem oknu
COBISS.SI-ID:1736543 Povezava se odpre v novem oknu
Datum objave v RUL:08.07.2018
Število ogledov:2214
Število prenosov:512
Metapodatki:XML DC-XML DC-RDF
:
Kopiraj citat
Objavi na:Bookmark and Share

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:The effect of alloying method and homogenization time of the melt on formation of iron phases in aluminium
Izvleček:
A group of aluminium alloys with 1XXX designation is often called the pure aluminium group, because it contains a minimum of 99.0 mas. % Al. Due to the excellent corrosion resistance, high thermal and electrical conductivity, and excellent formability, it has wide application, especially for packaging, foils, electrical conductors and space applications. The main purpose of the diploma work was to determine the effect of various alloying additives and homogenization time of the melt on formation of iron phases. We made aluminium alloy from Al99,7 and additives of iron. The iron additives were in a form of tablets and briquettes. In our research: simple thermal analysis (ETA), X-ray fluorescence analysis (XRF), differential scanning calorimetry (DSC), optical microscopy and scanning electron microscope (SEM) were used. For the manufacture of the alloy we used the addition of iron in a form of tablets (AlFe75) and briquettes (AlFe45). The results of analyses showed faster dissolution of iron in the form of tablets, as well as solidification of iron phase Al13Fe4 at higher temperatures. According to the results of DSC analyse, we found out, that addition of iron in the form of briquettes with increasing homogenization time, increase heating and solidification enthalpy, as well as proportion of microstructural phases. The influence of melt homogenization time was observed in alternation of morphology of Al13Fe4 iron phase, whereby, during longer periods of homogenization, the shape of the phase changes.

Ključne besede:aluminium, iron, intermetallic phases, homogenization of melt, alloying

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Nazaj