1. Identifikacija heterocikličnih aminov v različnih stopnjah proteolize toplotno obdelane prašičje dolge hrbtne mišiceMartin Gregorich, 2008, diplomsko delo Ključne besede: meso, prašičje meso, m. longissimus dorsi, zorenje mesa, pečenje mesa, neproteinski dušik, HPLC-MS, heterociklični aromatski amini Celotno besedilo (datoteka, 910,84 KB) |
2. Mehanizmi toksičnega in genotoksičnega delovanja heterocikličnih aromatskih aminov in ekstraktov pečenega mesa v celicah človeškega hepatoma (HepG2)Marko Pezdirc, 2013, doktorska disertacija Ključne besede: prehrana, rak, heterociklični aromatski amini, meso, pečenje, toplotna obdelava, karcinogene spojine, toksičnost, genotoksičnost, ekspresija genov, celice humanega hepatoma, HepG2 celice, ekstrakti, disertacije Celotno besedilo (datoteka, 3,20 MB) |
3. Učinek dodanega na sol vezanega brinovega ekstrakta na tvorbo heterocikličnih aromatskih aminov v toplotno obdelanih govejih pleskavicahAlenka Jurhar, 2017, magistrsko delo Ključne besede: goveje meso, mesni izdelki, sekljanci, goveje pleskavice, rastlinski ekstrakti, ekstrakt brina, antioksidanti, fenolne spojine, Maillardova reakcija, heterociklični aromatski amini, prekurzorji Celotno besedilo (datoteka, 2,09 MB) |
4. Zaviranje nastanka 2-amino-1-metil-6-fenilimidazo[4,5-b]piridina z uporabo brinovih ekstraktov v modelnih raztopinahInes Berdnik, 2018, magistrsko delo Ključne besede: ekstrakti brinovih jagod, heterociklični amini, PhIP, mesna izceja, modelne raztopine, antioksidativni potencial, ekstrakcija na trdni fazi Celotno besedilo (datoteka, 2,21 MB) |
5. Vpliv oscilacije temperature v pečici med termično obdelavo mesa na nastanek 2-amino-1-metil-6-fenilimidazo[4,5-b]piridinaTadej Briški Javor, 2018, magistrsko delo Ključne besede: meso, svinjsko meso, toplotna obdelava, oscilacija temperature, heterociklični aromatski amini, PhIP Celotno besedilo (datoteka, 1,94 MB) |
6. Vpliv ekstraktov pečenega govejega mesa na znotrajcelično oksidacijo v kvasovkah vrste Saccharomyces cerevisiaeArnela Delić, 2019, magistrsko delo Ključne besede: goveje meso, toplotna obdelava, heterociklični amini, karcinogene spojine, mutagene spojine, oksidativni stres, znotrajcelična oksidacija, Saccharomyces cerevisiae Celotno besedilo (datoteka, 2,11 MB) |
7. Vpliv dodatka biološko aktivnih učinkovin ekstraktov brina, bora in rožmarina na preprečevanje tvorbe HCAAndreja Knez Knafelj, 2013, magistrsko delo Ključne besede: piščančje meso, piščančji sekljanci, toplotna obdelava, biološko aktivne učinkovine, antioksidanti, rastlinski ekstrakti, ekstrakt rožmarina, ekstrakt skorje bora, ekstrakt brina, heterociklični aromatski amini, karcinogene spojine, mutagene spojine, senzorične lastnosti Celotno besedilo (datoteka, 784,39 KB) |
8. Optimizacija pridobivanja rastlinskih ekstraktov za marinade z namenom znižanja vsebnosti heterocikličnih aminovTomaž Cimerman, 2016, magistrsko delo Ključne besede: meso, svinjsko meso, mesni izdelki, emulzije, toplotna obdelava, rastlinski ekstrakti, ekstrakt brina, ekstrakt hmelja, fenolne spojine, heterociklični aromatski amini Celotno besedilo (datoteka, 857,98 KB) |
9. Zmanjševanje tvorbe heterocikličnih aromatskih aminov v toplotno obdelanem piščančjem mesu z ekstrakti brinaAnita Damchevska, 2015, magistrsko delo Ključne besede: meso, piščančje meso, toplotna obdelava, pečenje mesa, antioksidanti, ekstrakti brina, kreatin, kreatinin, proste aminokisline, fenolne spojine, HPLC-MC, heterociklični aromatski amini, karcinogene spojine, mutagene spojine Celotno besedilo (datoteka, 834,87 KB) |
10. Vpliv dodatka ksantohumola na zmanjšanje tvorbe produktov Maillardove reakcije v sekljancihNina Janžekovič, 2015, magistrsko delo Ključne besede: goveje meso, mesni izdelki, goveji sekljanci, rastlinski ekstrakti, ekstrakt hmelja, antioksidanti, fenolne spojine, ksantohumol, Maillardova reakcija, heterociklični aromatski amini Celotno besedilo (datoteka, 810,63 KB) |